bruine boon,

bruine boon






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




bruine boon


Een boon welke snel in populariteit afneemt,
en wordt nauwelijks meer in Nederland verbouwt.

bruine boon oogsten


Wanneer de peulen geel worden is het tijd
om te oogsten, trek de hele plant los uit
de gond en laat het op het veld drogen.
bewaar de peulen. Laat deze verder drogen.
Wanneer de bonen gaan rammelen in de peulen
kunnen ze losgeklopt worden, door met een
stok op een zak met bonen te slaan.
omgekeerd aan een waslijntje hangen onder
een afdak gaat ook goed.



bruine bonen planten


Bruine bonen worden in mei direct in het veld gezaaid in rijen .
In de moestuin wordt de enige cultivar gebruikt : 'Noord Hollandse bruine'.
Er zijn twee soorten: laagblijvende en met stokken .
De laatste hebben een hogere opbrengst per vierkanten meter ,
de laagblijvende zijn tegenwoordig verreweg het meeste verbouwd ,
vooral ivm de lagere loonkosten.
Maar gebruik je stokken, zet ze er dan meteen naast .
Zaai in de eerste week van juni de bonen op een rij ,
10 cm tussen de bonen en een halve meter tussen de rijen .
Het is verstandig om een paar bonen apart
in een potje te laten ontkiemen om zo een paar
reserves te hebben. Dit dan omdat er nogal eens
een boon door een vogel wordt meegenomen .

bruine bonen wellen


Bruine bonen moeten minimaal 6 uur wellen en daarna
1 uur koken. maar 12 uur wellen is gebruikelijk.
Traditioneel is om gedroogde bruine bonen de avond
voor het bereiden met koud water in een pan te laten wellen.

bruine bonen vers en gedroogd


De moestuinier heeft het voorrecht verse bruine
bonen te kunnen eten, en deze smaken anders en
veel lekkerder dan gedroogd .
Dit is dan ook de belangrijkste reden om zelf
bruine bonen te verbouwen.

turbo bruine bonen wellen


Ook mogelijk is om de gedroogde bruine bonen in
kokend water te doen en dan het vuur af te zetten ,
tot het afgekoeld is en dan weer te koken.
De wel-tiijd wordt dan teruggebracht tot ongeveer 1 uur
maar langer later wellen geeft een beter resultaat.

bruine bonen op schepen


In de Middeleeuwen was het gebruikelijk om op lange
reizen bruine bonen mee te nemen. Een bekend recept
uit die tijd zijn de gebakken bonen, baked beans:
een ovenschotel.

recept gebakken bruine bonen, baked beans


Voorbereiding:
Laat een pond bruine bonen in water een nacht staan:
kook ze daarna zachtjes tot ze zacht zijn.
een pond spek in blokjes,
een ui, in stukjes gesneden
Een grote lepel mosterd
een lepel Worcestsaus
50 gram suiker
Bak de spekjes samen met de ui, doe dit samen in een
ovenschotel
Meng de mosterd, tomaten ketchup, Worcestersaus, en suiker
en giet dit over de bruine bonen. Dek af met folie
Zet dit in een hete oven op 160 graden.
kook dit 2 uur, verwijder halverwege de aluminium folie.



volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.


Volksvoedsel


Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion

Surinaams volksvoedsel

Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.

bruine bonen soep


Voorbereiding:
Laat een half pond bruine bonen in water een nacht staan:
kook ze daarna zachtjes met een in blokjes gesneden
aardappel tot de bonen zacht zijn.
bak een half pond spekjes samen met een in
blokjes gesneden knolselderij en een gesnipperde ui.
Voeg dit samen en voeg toe:
voeg toe : 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels,
een lepel mosterd, zwarte peper
ook kan : zilveruitjes (dit is typische duits).