Grote pimpernel
De grote pimpernel is een tot een meter hoge plant
welke in Nederland nog op enkele plaatsen in het
wild voorkomt, vooral op vochtige oevers in
de zon. Maar het meeste wordt de grote pimpernel
in tuinen in de border gezien. De bloemen staan op
lange dunne stelen. Ook uitgebloeid zijn dit mooie
bloemen. De grote pimpernel heeft ook biezondere
bladeren.
De bloeitijd van grote pimpernel
De grote pimpernel bloeit van het einde van de lente
tot halverwege de herfst.
het zaad van grote pimpernel
Het zaad is soms terug te vinden in zaadmensels welke
roggeakkeronkruiden nabootsen of in snijbloemenmengsels.
verspreiding van grote pimpernel
De grote pimpernel komt op het hele Noordelijk
halfrond voor, maar nergens in grote getale.
Om onduidelijke redenen komt de rode pimpernel
niet in Scandinavie voor, wel in Alaska en Noord Canada en het midden van Siberie.
De bloemen van de Grote pimpernel ontluiken
van boven naar beneden en zijn tweehuizig.
Grote aren buigen door hun gewicht door.
grote pimpernel als kruid
De grote pimpernel wordt gebruikt als biologische kleurstof,
om voedselwaren te kleuren.
recept rode azijn voor azijn
Doe in een literfles wijnazijn de gedroogde bloemen
van de grote pimpernel:
neem 1 lier wijnazijn
Gebruik gedroogde rode pimpernelbloemen
ook bruikbaar is: klaprozen
laat 6 weken trekken. Zeef en klaar.
azijn
Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most)
van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd,
erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel
om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen,
nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd,
vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn,
dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn,
mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn ,
welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn.
Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.
|
|