Tong ho, Shigiku, Gul-chini
Tong ho is een van oorsprong Chinese groente,
welke zich ook eenvoudig in de moestuin laat verbouwen.
Tong ho wordt vooral als bladgroente gebruikt, hoewel
ook de bloemen eetbaar zijn.
Tong ho is de Cantonese naam, Shigiku de Japanse en
Gul-chini de Indiase naam.
Tong ho wordt in Azie erg veel gebruikt: de plant is
weinig vatbaar voor ziektes en productief.
Tong ho in recepten
Het meest wordt Tong ho aan soep toegevoegd, doe dat
pas op het allerlaatste moment en laat maar heel
even meekoken anders wordt de tong ho bitter.
Daarnaast wordt tong ho in salades gebruikt.
Tong ho wordt in Azie erg veel gebruikt: de plant is
weinig vatbaar voor ziektes en productief.
De bloemen worden als decoratie in salades gebruikt.
Tong ho in de moestuin
Een makkelijk , snelgroeiend gewas, weinig gevoelig
voor ziektes. Het gewas is sterk temperatuur gevoelig:
Tong ho stopt met groeien bij
temperaturen boven de 28 graden Celsius en
onder de 12 graden. Er kan al 2 maanden na het
zaaien geoogst worden. De chinezen oogsten zelfs nog eerder.
Zaaien kan vanaf eind mei, gedurende de
hele zomer.
Tong ho cultivars
'Broad Leaf': heeft zoals de naam al zegt grotere
bladeren dan andere cultivars en is daarnaast ook
nog eens erg productief en smakelijk. Deze cultivar
wordt het meeste verbouwt in Azie.
Eetbare bloemen
1 lavendel
2 goudsbloem
3 lelie
4 pompoen
5 monarda (bergamotplant)
6 ui
7 bieslook
8 Oostindische kers
salie
viooltjes
Pepermunt
Cichorei
Bernagie
oesterblad
Korenbloem
Courgettes
Judasboom
Dahlia
Palmkool
witte dovenetel
gele dovenetel
slanke sleutelbloem
Zonnebloem
Lavatera
koriander
rozemarijn
kaasjeskruid
Dropplant
tijm
madeliefje
Tong ho, japanse chrysant
|
|