boekweit
Boekweit is aan een come-back bezig. De teelt van
Boekweit was bijna verdwenen maar tegenwoordig wordt
boekweit weer geteeld. Boekweit wordt tot
de granen gerekend omdat het op dezelfde
manier als graan wordt verwerkt, bewaard
en gebruikt als graan, maar boekweit is de
vrucht van een zeer snelgroeiend kruid.
Boekweit groeit aan doorzichtig rode stengels
en valt op die manier duidelijk op.
Behalve voor de productie van boekweitmeel
levert het ook veel honing.
Boekweit voordelen
het grote voordeel van Boekweit is dat het op
de armste gronden groeit. Sterker nog;
bemesten leidt alleen tot problemen,
de planten dan worden te hoog, en een regenbui
doet boekweit dan al meteen neerslaan (legeren).
Onkruid groeit ook sneller na bemesten.
Ook heeft boekweit weinig bestrijdingsmiddelen
nodig: Het groeit zo snel dat het onkruid verdringt .
Boekweit heeft weinig last van parasieten.
boekweit nadelen
Boekweit is erg gevoelig voor nachtvorst,
en kan om deze reden pas na de ijsheiligen
gezaaid worden. Boekweit heeft slappe stengels
en legert daardoor makkelijk; een onweersbui
met regen en rukwinden kan funest zijn voor
de oogst.
boekweit en koeien
Boekweit is giftig voor koeien, die er wel van
eten als ze de kans krijgen.
Boekweitgrutten
In de Middeleeuwen waren de boekweitgrutten een
belangrijk volksvoedsel, en dat werd pas minder
toen de aardappel populair werd. Van boekweit
zaden wordt meel gemaakt en boekweitgrutten.
Boekweitgrutten zijn de geplette zaden van
boekweit en wordt gekookt met melk voor de
gruttenpap gebruikt. Maar ook voor gruttenbrei,
en gruttenkoek, dat is afgekoelde gruttenbrij,
welke daarna gebakken wordt.
Boekweit grutten geroosterd worden voordat
ze gebruikt konden worden in een pap of stoofschotel.
Doe je dat niet dan wordt het gerecht slijmerig.
Boekweitmeel
Boekweitmeel bevat geen gluten bevat is het
alleen in combinatie met een andere glutenrijke
meelsoort te gebruiken voor brooddeeg).
Van boekweitmeel worden pannenkoeken gemaakt.
Boekweit en Pannekoeken
Pannekoeken was vroeger een veel gegeten volkvoedsel,
soms wel drie maal daags werden pannekoeken gegeten.
Dit dan zonder spek, suiker, stroop Boekweitmeel was
toen goedkoper dan tarwemeel.
Boekweit pannekoeken zijn zwaarder en vullen beter.
Tegenwoordig pannekoeken meel bestaat meestal voor
een klein deel , minder dan twintig percent,
uit boekweitmeel, het meeste is tarwemeel.
Geschiedenis van Boekweit
Boekweit werd in de Middeleeuwen veel verbouwd:
Het groeide op arme grond, had geen last van onkruid
en groeide ook in koude omstandigheden.
Boekweit werd veel voor eigengebruik verbouwd,
door de arme boeren. Tegenwoordig is juist de
boekweitmeel duurder dan tarwemeel, maar niet
in de USSR, waar boekweit oook in Siberie groeit.
boekweit verbouwen
Zaai nooit voor de ijsheiligen, boekweit is erg
gevoelig voor nachtvorst. Maar zaai ook niet
later dan de langste dag. Vanaf het moment
van zaaien tot de oogstdag zijn er 100 dagen.
De grond moet diep worden omgeploegd, anders
kan de penwortel niet verder komen.
Klei en leem zijn ongeschikt hierdoor, de
wortel is te zwak voor deze gronden.
Vocht is zowel voor als na de oogst de
grote vijand: regen doet boekweit makkelijk
neerslaan, en de boekweit schimmelt makkelijk.
Boekweitvelden dienen tegen wind beschermt te zijn.
Laat rijpe boekweit niet te lang op het
veld staan ; de vogels zijn er dol op.
boekweit oogsten
Boekweit wordt geoogst wanneer er nog enkele
bloemen aan de plant zijn, ook: het het oogsten
gebeurd vroeg in de ochtend zodat de dauw
de zaden bij elkaar houdt. Want de zaden
vallen op de grond tijdens het rijpen, maar
bepalen van de oogstdatum is een onzeker gebeuren.
boekweit wereldwijd
Boekweit wordt vooral in de USSR verbouwt, jaarlijks
neemt de productie van boekweit met ongeveer 8%
toe, en dan vooral op gronden welke anders geen
betekenis zouden hebben voor landbouw, zoals
siberische veengronden. Boekweit wil ook in
de bergen groeien, daar waar graan niet
groeit dus.
Nederland krijgt de boekweit vooral uit de
USA en Canada. Behalve het eerder genoemde
USSR zijn Frankrijk en Duitsland grote producenten.
Ook zuid-Afrika produceert boekweit,
en in deze landen wordt nog veel boekweit gegeten.
boekweit in Nederland
Traditioneel werd boekweit in de Gooistreek
verbouwt op de arme zandgronden.
Daar is het nu helemaal verdwenen.
In ons land is er geen commerciele
boekweit productie, maar wel
op kleine schaal in moestuinen en
bio-akkerbouwbedrijven. Boekweit velden
zijn makkelijk te herkennen aan de zachte
kleur roze.De verwerking van
niet-biologische boekweit is in Nederland in
handen van de monopolist "Trouw".
Boekweit of fagopyrum esculentum
boekweit pap
Een veel gegeten pap in Rusland.
Doe een ons boekweit grutten in een
pan en voeg 1 liter melk al roerend toe.
Blijf roeren tot alles kookt, en laat
het 20 minuten pruttelen.
Opdienen met een lepel.
Eventueel muesli bijvoegen.
boekweit honing
Boekweit produceert veel honing en het
is honing met een andere smaak dan de
andere honing, de smaak is sterk en de
kleur is ook duidelijk bruin. Het wordt
tradititioneel gegeten bij pannekoeken.
De honing wordt dan in augustus gewonnen.
Bijen zijn ook nodog om het boekweit te
bevruchten: boekweit is een typische
dagbloem, de bij heeft maar 1 dag om te
bevruchten per bloem. Wanneer de productie
van honing voorop staat gebruik dan oude
rassen, de moderne rassen zijn veel minder
honing productief, en trekken ook bijen niet
zo sterk aan.
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.
Volksvoedsel
Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion
Surinaams volksvoedsel
Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.
|
|