boerenkool
Boerenkool is lekker en voedzaam en het wordt
juist dan geoogst wanneer er weinig aanbod is van
andere groentes. Boerenkool is erg makkelijk
te kweken, en is weinig gevoelig voor ziektes
en onkruid. Grootste vijand is de witte vlieg en
slakken en hazen.
boerenkool kweken
Het meest gebruikelijk is om boerenkool als
plantje te kopen of binnen voor te zaaien.
Buiten zaaien geeft vaak teleurstellingen:
Vogels hebben snel de zaailingen snel gevonden.
Aan het begin van de zomer worden de
plantjes in de volle grond gezet.
herfst en winterboerenkool zaaien
Boerenkool wordt soms in mei gezaaid, dat is dan voor
de herfstboerenkool, maar meestal aan het begin van de
zomer wordt voor de winterboerenkool gezaaid.
Herfst boerenkool is niet goed tegen vorst bestand!
Zaai altijd onder vliegengaas. Selecteer de grootste
en plant deze dan uit, op 60 afstand, boerenkool gebruikt
veel ruimte. Waar het soms mis gaat is dat met uitplanten
te laat wordt gewacht, doe dat in ieder geval voor augustus.
Boerenkool doet het beter met lichte bemesting, maar groeit
ook zonder mest.
boerenkool oogsten
Boerenkool wordt van december tot en met maart
geoogst, het liefste na een vorstperiode.
Steek de kool pas uit als die dezelfde dag gegeten
gaat worden.
Breek de onderste bladeren af, pluk alleen zoveel
nodig is, begin onderaan. Oogst de bladeren met
nerf.
boerenkool na februari
Na februari moet alle boerenkool van het veld:
Bij stijgende temperaturen gaat de kool
snel doorschieten en wordt het blad hard
en bitter.
boerenkool rassen
Westlandse winter is een oud en sterk ras,
het kan de hele winter geoogst worden.
Redbor F1 heeft rode bladeren: met name
geschikt voor restaurants.
kweken onder vliegengaas
Steeds meer wordt het kweken onder vliegengaas
toegepast. Vliegengaas houdt de koolvlieg,
witte vlieg en de rupsen van bijvoorbeld koolwitje
op afstand. Ook zorgt vliegengaas voor een
temperatuursverhoging van ongeveer 1 graad en
beschermt het tegen hagel en storm en konijnen.
Vliegengaas wordt vanaf het begin van de zomer
tot begin herfst geplaatst, dit is de tijd wanneer
de witte vlieg actief is.
boerenkool in de sneeuw.
Boerenkool is een sterk gewas met weinig vijanden,
vogels bij jonge kool, hazen en slakken in de zomer,
en natuurlijk de koolvlieg. Vliegengaas beschermt
tegen allen, en zorgt ook voor een temperatuursverhoging
waardoor er een hogere en vooral snellere opbrengst is.
Berg vliegengaas zorgvuldig en droog op.
boerenkool en vorst
De smaak van boerenkool verbeterd wanneer
het gevroren heeft, dit kan worden nagebootst
door de boerenkool in de vriezer te leggen.
Het suikergehalte stijgt door de vorst, dit
geldt ook voor:
winterwortelen
pastinaak
spruitjes
boerenkool met worst is een snel klaar te maken gerecht
met weinig kosten, ongeveer 0,70 euro per persoon.
Boerenkool met worst, 4 personen
1 kilo aardappelen
0,8 kilo boerenkool
1 ons spekjes
Snij de boerenkool fijn. Doe een dunne laag water
in een pan en doe er de aardappelstukjes bij.
Leg daar bovenop de fijngesneden boerenkool.
Kook dit een halfuur met de deksel erop. Stamp
de aardappelstukjes door de boerenkool, klaar.
Traditioneel wordt boerenkoolstampot gegeten met
magere spek, of uitgebakken spekjes of
(biologische) rookworst.
Koolsoorten
Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:
spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad
|
|