Spitskool
Spitskool is witte kool welke snel groeit, en is
na het oogsten maar kort houdbaar.
Wat wel kan is spitskool als zuurkool verwerken.
Tegenwoordig wordt meestal onder vliesdoek
geteelt om de koolrups geen kans te geven.
Spitskool is niets anders dan een kleine vorm
van wittekool.
spitskool onder glas zaaien
De ontloken plantjes kunnen al vanaf half
maart naar buiten. Plant spitskool vroeg uit:
40x40 is minimaal nodig. De oogst is in half juni.
Spitskool direct zaaien
Direct zaaien in rijen op een decimeter afstand
van elkaar in de rijen en onderling enkele
centimeter. Dit kan al vanaf half maart.
Daarna in mei verplanten op 40x40 cm.
De oogst is in augustus.
Spitskool in februari
Voor een oogst in juni is het een goed idee om al
in februari te zaaien, onder glas dan wel, in de platte bak.
Bedenk dat spitskool wel productief is,
maar slecht bewaard kan worden,
zaai dus niet teveel spitskool tegelijk.
spitskool schoonmaken
Verwijder het buitenste blad, snij de kool
doormidden en verwijder de qwwitte stengel
in het midden, snij de spitskool in dunne reepjes.
spitskool met gehakt
4 personen, kosten zijn minder dan 1 euro per persoon.
1 ui
een halve pond gehakt
1 spitskool
Begin met de ui in kleine stukjes te snijden.
Ui fruiten , gehakt erbij. Zout peper erbij, kerrie erbij.
Geef er aardappelpuree of gekookte aardappelen bij.
Dit is een erg goedkoop maar ook smakelijk recept.
Spitskool roerbakken
Dit is het eenvoudigste recept met spitskool:
Snij de kool in dunne reepjes
Olie in de Wokpan :
kort bakken! anders wordt de kool slap
in plaats van knapperig.
Vaak wordt kerrie toegevoegd.
Ook kan : gebakken ui
(begin dan met de ui te fruiten, daarna de spitskool).
|
|