knolraap of meiraap






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |








knolrapen of meirapen

Knolrapen zijn de Lage Landen niet erg bekend maar
worden veel in Zuid-europa en Duitsland gegeten.
Knolrapen zijn lekker en ook mooi om te zien.
Knolrapen zijn vooral in de zomer en herfst te krijgen.



English
De meiraap op de markt, dit is de
zgn roodkop meiraap, populair in Duitsland



knolrapen of meirapen telen

De naam meiraap is wat duister: het zaaien gebeurd
in april, het oogsten kan al 6 weken erna, maar
meestal twee maanden erna gebeuren.
In mei wordt er dus alleen gegroeid.
Knolraap wordt direct in de volle grond gezaaid,
op een afstand van 2 decimeter tussen de rijen.
Geef ze mooie grond: voedzaam en niet te vast
geeft de beste resultaten.


knolrapen of meirapen oogsten

Wacht niet te lang met oogsten , knolrapen worden
wel groter, maar niet lekkerder. 6 cm wordt wel
aangehouden.


knolrapen of meirapen in de herfst

Tegenwoordig wordt meiraap ook wel op het
einde van de zomer (juli, augustus) gezaaid:
Het oogsten is dan in de herfst. Meirapen zijn
niet winterhard.


het loof van de meirapen

Het loof van de meiraap wordt als kool gegeten.
In de wintermaanden worden de raapjes
geimporteerd uit Frankrijk en Italie,
ze worden dan zonder loof verkocht.
Meiraaploof wordt ook door veel
dieren gegeten, zoals kippen.

knolraaprassen

Meiraap'Platte Witte Mei' kan het vroegst gezaaid worden,
omdat het weinig gevoelig is voor doorschieten.
De kop is lichtgroen, verder lichtgeel.
Meiraap 'Italiaanse Roodkop' is het vroegste ras,
maar schiet makkelijk door, dit ras is in
Duitsland populair, maar niet aan te bevelen
voor de moestuin hier.
Knolraap 'Sneeuwbal' heeft bijna ronde, witte knollen
en kan het hele jaar door gezaaid worden.
In de zomer is de groeiduur in optimale
omstandigheden zes weken, maar meestal twee maanden

knolrapen in recepten

Knolraap heeft een zoete, pikante smaak.
Kook knolraap ongeveer een kwartier.


gratin Dauphinois


Gebruik 2 dl melk en voorgekookte aardappelschijfjes, zakje Gruyere-kaas.
Zet de oven op 230 graden.
Beboter de ovenschotel met een eetlepel boter,
nadat de ovenschotel met een teentje knoflook
een meiraapje is ingewreven.
In de ovenschotel worden dunne plakjes aardappel gelegd,
schenk hierover kokende melk, direct van het vuur.
leg daarover weer een laagje aardappelschijfjes.
Strooi peper en zout.
Dan weer een laagje aardappelen, tot bovenin,
als toplaag: een laagje gruyere kaas.
Dit moet minstens 20minuten in de oven,
een half uur is beter.
(naar: Mastering the art of French Cooking, Julia Child).
De oorspronkelijke vrai Gratin Dauphinois heeft GEEN kaas,
maar in plaats daarvan als toplaag boter.






Koolsoorten


Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad









    English
    De meiraap (rechts) in augustus.



    English Meiraapjes uit de moestuin: de kleintjes
    zijn net zo lekker. Dit is 'Platte Witte Mei'.




    wortelgroenten

    Wortelgroenten hebben een verdikte eetbare
    wortel, hier wordt reserve voedsel in
    opgeslagen voor het tweede jaar , dan
    komen de bloemen en de zaden.
    De volgende wortelgroenten worden op deze
    website behandeld:
    uien
    rammenas
    radijs
    rettich
    pastinaak
    bieten
    wortelpeterselie
    wintelwortel
    meiraap of knolraap
    kliswortel
    mierikswortel





    English De meiraap op de markt links, rechts zijn cultivars van
    de biet en pompoen.
    De "Borrough" Market in London, omdat de meiraap populair
    is in Engeland zijn hier veel meer varieteiten te koop.




    visitors English English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!