knolrapen of meirapen
Knolrapen zijn de Lage Landen niet erg bekend maar
worden veel in Zuid-europa en Duitsland gegeten.
Knolrapen zijn lekker en ook mooi om te zien.
Knolrapen zijn vooral in de zomer en herfst te krijgen.
De meiraap op de markt, dit is de
zgn roodkop meiraap, populair in Duitsland
knolrapen of meirapen telen
De naam meiraap is wat duister: het zaaien gebeurd
in april, het oogsten kan al 6 weken erna, maar
meestal twee maanden erna gebeuren.
In mei wordt er dus alleen gegroeid.
Knolraap wordt direct in de volle grond gezaaid,
op een afstand van 2 decimeter tussen de rijen.
Geef ze mooie grond: voedzaam en niet te vast
geeft de beste resultaten.
knolrapen of meirapen oogsten
Wacht niet te lang met oogsten , knolrapen worden
wel groter, maar niet lekkerder. 6 cm wordt wel
aangehouden.
knolrapen of meirapen in de herfst
Tegenwoordig wordt meiraap ook wel op het
einde van de zomer (juli, augustus) gezaaid:
Het oogsten is dan in de herfst. Meirapen zijn
niet winterhard.
het loof van de meirapen
Het loof van de meiraap wordt als kool gegeten.
In de wintermaanden worden de raapjes
geimporteerd uit Frankrijk en Italie,
ze worden dan zonder loof verkocht.
Meiraaploof wordt ook door veel dieren gegeten,
zoals kippen.
knolraaprassen
Meiraap'Platte Witte Mei' kan het vroegst gezaaid worden,
omdat het weinig gevoelig is voor doorschieten.
De kop is lichtgroen, verder lichtgeel.
Meiraap 'Italiaanse Roodkop' is het vroegste ras,
maar schiet makkelijk door, dit ras is in
Duitsland populair, maar niet aan te bevelen
voor de moestuin hier.
Knolraap 'Sneeuwbal' heeft bijna ronde, witte knollen
en kan het hele jaar door gezaaid worden.
In de zomer is de groeiduur in optimale
omstandigheden zes weken, maar meestal twee maanden
knolrapen in recepten
Knolraap heeft een zoete, pikante smaak.
Kook knolraap ongeveer een kwartier.
gratin Dauphinois
Gebruik 2 dl melk
en voorgekookte aardappelschijfjes, zakje Gruyere-kaas.
Zet de oven op 230 graden.
Beboter de ovenschotel met een eetlepel boter,
nadat de ovenschotel met een teentje knoflook
een meiraapje is ingewreven.
In de ovenschotel worden dunne plakjes aardappel gelegd,
schenk hierover kokende melk, direct van het vuur.
leg daarover weer een laagje aardappelschijfjes.
Strooi peper en zout.
Dan weer een laagje aardappelen, tot bovenin,
als toplaag: een laagje gruyere kaas.
Dit moet minstens 20minuten in de oven,
een half uur is beter.
(naar: Mastering the art of French Cooking, Julia Child).
De oorspronkelijke vrai Gratin Dauphinois heeft GEEN kaas,
maar in plaats daarvan als toplaag boter.
Koolsoorten
Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:
spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad
|
|