barbarakruid, winterkers of Barbarea vulgaris

Barbarakruid






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




Barbarakruid



Een snel groeiend kruid wat veel in voedselrijke
wegbermen voorkomt. Barbarakruid heeft de neiging zich snel uit te zaaien, en het is om die reden
niet raadzaam om dit kruid in de tuin te laten
groeien.

Barbarakruid en het bloeien



Barabarakruid bloeit met helder gele bloemen vanaf
mei. tegelijkertijd zijn dan ook de zaadjes te zien.
De zaadjes zijn hauwen.

Barbarakruid en kool



De bladeren van Barbarakruid zijn eetbaar en smaken
net als kool. De reden daarvoor is eenvoudig : Kool en
Barbarakruid zijn verwant. Daardoor heet Barbarakruid ook
last van dezelfde parasieten als kool ,en dat zijn er erg
veel ,de koolvlieg voorop.

Barbarakruid in de moestuin


De meesten zien het barbarakruid als onkruid, maar het
is soms in moestuinen te vinden.
Barbarakruid groeit op vochtige kalkrijke grond.
Mest doet alleen het onkriuid sneller groeien
Het groeit ook op beschaduwde plaatsen.
Zaai het op het einde van de lente.

verspreiding van het Barbarakruid


Barbarakruid is in elk werelddeel te vinden,
maar is nergens talrijk.

Barbarakruid in recepten


De bladeren worden in het voorjaar in salades gegeten.
Het hangt van de grondsoort af hoe ze smaken, soms
kan de smaak van de bladeren behoorlijk pittig zijn.
Na het bloeien krijgt het blad een nare smaak.


naamgeving van het Barbarakruid


De plant is genoemd naar een heilige,
Barbara van Nicomedie. Zij was een vroeg christelijke
heilige. Toen haar vader haar bekering bemerkte,
onthoofdde hij haar, maar werd vervolgens zelf door
de bliksem dodelijk getroffen.



Koolsoorten


Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


spruitkool
boerenkool
koolrabi
spitskool
zeekool
palmkool
meiraap, knolraap
koolzaad
barbarakruid
wede
zeeraket
huttentut
mierikswortel
javaanse radijs, rat's tail radish
Rammenas, Rettich
Bladrammenas
radijs
Amsoi
Paksoy
romanesco
Eeuwige moes of eeuwige kool
stoppelknol
lepelblad