Een populaire groente, vooral Rucula en ijsbergsla
zijn populair.
Sla is uitstekend geschikt voor de eigen moestuin:
van zaadje tot het bord duurt ongeveer 1 maand.
Sla direct van het land is erg lekker.
sla zaaien
Sla gaat vanaf maart direct in de volle grond.
Zaai telkens maar een rijtje: teveel sla gaat
gauw tegenstaan
Sla is niet bestand tegen uitdrogen.
Voor maart wordt sla binnenshuis gezaaid en de
zaailingen worden dan buiten uitgeplant.
sla voorzaaien
Als het voorjaar tegen zit of er is een groot
slakken of vogelprobleem wordt sla ook
binnenshuis gestart.
het ontkiemen van sla
Voor ontkieming zijn er twee voorwaarden:
de temperatuur mag niet onder de 8 graden Celsius
zijn, maar boven de 25 graden mag er ook
niet gezaaid worden. Bij het moderne zaaien
wordt er niet in rijen gezaaid bij sla maar
zodanig dat er een deken ontstaat.
Sla wil twee decvimeter ruimte om zich heen.
Sla in de amsterdamse bak
Sla in het voorjaar komt vaak uit de koude bak,
of Amsterdamse bak.
Vanaf mei is het beter om het glas weg te halen,
de sla schiet anders te snel door of gaat rotten
in de bakken.
sla soorten.
Er worden sla met krop en zonder krop onderscheiden.
Zonder krop
Catalogna, lollo en salade sla
Met krop
botersla, romaine, batavia, ijsbergsla
ijsbergsla
Ijsberg sla heeft enkele voordelen boven andere
slasoorten: het is minder geliefd bij
bladluizen, aangetaste bladeren eruit
trekken, de krop blijft dan toch intact.
Ijsberg sla is lang bewaarbaar.
ijsbergsla zaaien
Zaaibaar van juni, oogstbaar in augustus of september
sla en kinderen
kinderen willen eenvoudig en snel effect:
Sla doet wat ze willen.
Sla kent vele cultivars, zoals Eikenbladsla
'Red Salad Bowl', welke het hele jaar verkrijgbaar
is, en niet niet lang houdbaar is,
na enkele dagen verliest het de knapperigheid.
Sla in de amsterdamse of koude bak.
saladeblaadjes
Veel groentes welke in de moestuin worden
verbouwd hebben eetbaar, smakelijk blad,
geschikt voor salade maar ook voor de kippen
en het konijn.