Een schelpdier wat in het water langs de kust leeft
Oesters hebben iets hards nodig om op te groeien,
zoals een andere oester of mossel. Op deze ontstaan
opeennhopingen van oesters, de oesterbanken.
Oesters zijn heerlijk om te eten, met name vers.
zelf oesters zoeken
Oesters zijn eenvoudig te vinden: ze liggen verspreid
op het wad of vastgehecht aan stenen, of aan lege
mosselschelpen zoals in Zeeland. Het is toegestaan 10 kilo
oesters voor eigen gebruik te plukken.
Oesters openen
Een oester open je door de oester vast te houden
in een doek , de platte kant naar boven. Steek een
mes in het scharnier tussen de schelpen en draai
het mes: de schelp breekt en opent zich. Snij met
mes de sluitspier open. De oester is nu klaar
voor consumptie.
goede en slechte oesters
Een oester kan bedorven zijn , hoe test je dat?
Als de oester geopend is giet het water in de
schelp weg. Even later is de oester weer vochtig.
gebeurd dat nou niet , dan is de oester niet goed.
oestersoorten
Er is de Zeeuwse platte of Europese oester, dat
is de meest gewaardeerde oester, want het lekkerste.
Een andere soort is de Japanse of Portugeese
oester of creuze.
1 mossel, met uitgestoken voet, franje achtigen mantelrand en bysusdraden
2 Drie oesters (ostrea edulis)
3 Zandschelp, (Mysia undata )met uitgestrekte voet en buizen
4 De buizen, in het zand
Hoe wordt oester gegeten
Rauw! met een schijfje citroen. of een beetje
verse peper. Een andere manier is met druppeltje
tabasco. En natuurlijk een glas witte wijn,
bijvoorbeeld Chablis.
Recept oesters voor 4 personen
12 oesters
1 citroen
peper
citroenmellisse
Dien de oester op ijsblokjes op , met daartussen
de blaadjes citroenmelisse.
japanse oester of creuze
De Japanse oester werd in de zestiger jaren uitgezet
in de Oosterschelde en verspreidde zich daarna vooral
in de waddenzee. De Japanse oester is lekker maar
wordt veel minder gegeten dan de Europese.
Deze oester kan nog niet door de vogels gekraakt
worden en komt daardoor steeds masaler voor
op de waddeneilanden en verdringt nu, 2011,
de Europeese oester, met name bij Terschelling.
Texel en Schiemonnikoog hebben geen grote
creuze populatie, Terschelling en Vlieland
wel: en hier is de creuze een probleem aan
het worden, want deze oester heeft een
scherpe rand welke dwars door schoeisel
heen gaat . Hierdoor kunnen diepe wonden
aan de voeten ontstaan bij het wadlopen.
oesters als volksvoedsel
Ooit waren oesters een goedkoop volksvoedsel en
waren ook goedkoop. In de 17de eeuw ontstond in de
Zeeuwse wateren overbevissing. Het was Lodewijk XV
die een wet uitvaardigde dat er tussen begin april
en eind october niet op oesters gevist mocht worden.
De oester werd steeds schaarser, ook door
milieuvervuiling en werd nog alleen als delicatesse gegeten.
Waddeneilanden
De hieronder genoemde planten en dieren zijn
alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling
en Ameland te vinden.
Oesterschelpen op de zeeuwse stranden,tesamen met blaasjeswier en mossel.
Oesters verzamelen bij Yerseke, een schoolplaat uit 1905:
"Oesterputten in Yerseke". Er is sinds die tijd weinig veranderd,
de huisjes zijn uit 1870.
Yerseke en de oesters
Yerseke is het zeeuwse centrum voor de handel en verwerking
van oesters. Voordat de oesters verwerkt worden komen ze
tot rust in de oesterputten. Gebeurd dat niet dan bevatten
de oesters zand. De oesters worden dan weer verzameld en de
dode exemplaren worden verwijderd (door er tegen aan te tikken)
De oesters worden dan ingepakt, door ze vast tegen elkaar
aan te leggen, de ruimte tussen de oesters wordt opgevuld
met zeewier, (dit heet blaasjeswier en maakt een klappend
geluid als je erin knijpt, en wordt daarom klappers genoemd.
Een oester reclame uit het interbellum.
oesters en oesterkalk
De schelpen van de oester zijn een bron van kalk:
De schelpen worden met kolen verbrandt en de
verhitte schelpen worden dan geblust met water
: er blijft dan zuiver kalk over welke in de
cementindustrie wordt gebruikt , maar ook als
voedingssuplement te krijgen: kalktabletten,
welke ook veel magnesium bevatten.
Oester: umami
De umami oester is een grote en vette oester met een verfijnde smaak.
De platte oester of Zeeuwse oester. Hoe groter de platte
oester des te meer nullen er op de verpakking staan. Die
met 3 of meernullen zijn het beste maar ook het duurste.
De platte oester is zeldzaam en groeit ook veel trager
dan de andere oesters.
Deze worden meestal ongesorteerd aangeboden, en zijn
zand-vrij. Ze smaken uitstekend.
Oude afbeeldingen
vintage
Op deze website zijn oude afbeeldingen uit biologie
en zoologieboeken te vinden. De afbeeldingen zijn
beschermd door middel van een onzichtbaar
watermerk. Alle afbeeldingen zijn van (ver)
voor de tweede wereldoorlog. Onderstaande is
een selectie, er zijn er in totaal 400, verspreid
over meer dan 700 webpagines.