wijting
Dit is een kleine zeevis welke vooral op bodemdieren jaagt.
Wijting voedt zich met garnalen, wormen en pijlwormen ,
wijting en de visserij
Wijting wordt vooral als bijvangst van de garnalenvisserij gevangen.
De vraag naar wijting is laag, het wordt verwerkt tot lekkerbekje en kibbeling.
De reden is dat wijting snel bederft : de dunne huis beschadigt
snel op vissersboot en dan is de wijting bedorven .
Wijting is vis voor de poes
Een ander deel van de wijting is voor huisdieren bestemd.
In de Franse keuken is wijting juist erg
gewild als consumptie vis.
wijting in gedichten
Wijting komt relatief vaak in gedichten voor,
wat te wijten is aan zijn naam, als een zich
schuldig voelende dier.
Lernaeocera branchialis is een eenoogkreeftje welke
kabeljauwachtigen infecteert, zoals wijting en kabeljauw.
De levenscyclus is biezonder : er zijn twee verschillende
gastheren nodig: een platvis (bot, schol, tong etc) en een kabeljauwachtige,
zoals wijting en kabeljauw. Tussen deze stadia in is de Lernaeocera
vrijzwemmend.
1 Nauphlius stadium, vrijzwemmend
2 platvis infectie
3 het eenoogskreeftje plant zich geslachtelijk voort, vrijzwemmend
4 Kabeljauwachtige infectie van de kieuwen : Lernaeocera zuigt het bloed op.
5 De eieren ontwilkkelen zich tot nauphilae
Lernaeocera branchialis
Lernaeocera branchialis is de belangrijkste
parasiet van de kabeljauwachtigen. Een groot
deel van de kabeljauw vangst gaat hierdoor verloren: de vissen zijn te verzwakt
om zich voort te planten.
.
kibbeling en lekkerbekjes
Vroeger werden de lekkerbekjes en kibbeling
van wijting of kabeljauw gemaakt,
deze zijn echter overbevist.
Lekkerbekjes worden tegenwoordig meestal van Pollak
gemaakt, een andere kabeljauwachtige. Pangasius
is een andere vis uit Zuid-Oost Azie welke
hiervoor wordt gebruikt, en niet tot de kabeljauwachtigen behoort.
Voor lekkerbekjes gebruiken de meeste viskramen
heekfilet, dit is goedkoper, maar niet lekkerder dan kabeljauw.
Steenbolk is prima geschikt voor kibbeling.
kibbeling beslag
Voor beslag wordt een mengsel van melk en bloem gebruikt.
Het moet wateriger zijn dan pannekoekenbeslag. Te dik
beslag doet een soort vispannenkoek ontstaan. Het beslag dient
ervoor om te voorkomen dat de vis verbrandt.
Bak de kibbeling in een frituurpan op 180 graden.
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.
Volksvoedsel
Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion
Surinaams volksvoedsel
Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.
|
|