dulse

dulse






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


dulse

Dulse

Dulse is een rood zeewier, populair in zeesalades.
Dulse wordt in nederland bij laagwater wordt gewonnen,
en meestal gedroogd verkocht, kort koken maakt het
zacht en lekker.
Dit roodwier is met een steel verbonden aan de
ondergrond. Dulse groeit erg snel, en vormt ook
mooie bladeren in het aquarium. Dulse wordt
geoogst bij laagwater in de zomer. Dulse groeit
ook op rotsblokken waar je het van kan afscheuren.
Op ijsland is dulse een belangrijk en veel
gegeten voedingsmiddel.

gedroogde Dulse of dillisk

Dulse kan in de zon gedroogd worden en is
dan in een dag droog. Het wordt als dillisk
in Ierland in het cafe bij het bier gegeven
als een soort chips. De smaak is die van de
zee, fris en vaak erg zout

Dulse en eiwit

Dulse bevat een fors deel eiwit: deze is minimaal 9%,
maar kan oplopen tot 25%, waarmee dulse in de buurt
komt van soya en andere bonen, welke tot 35% eiwit
bevatten. Dulse bevat de grootste hoeveelheid eiwit
in de winter maanden.De eiwitten zijn vooral:
leucine, valine, en methionine waarmee het op
pinda's of bonen lijkt wat betreft de samenstelling.

nieuwe toepassingen voor dulse

Dulse bevat een forse hoeveelheid van renine remmende
eiwitten. Deze eiwitten hebben een bloeddruk verlagende
werking. Gezocht wordt naar een toepassing voor de
verwerking van dulse in gezondheid bevorderende voedingsproducten.

het oogsten van dulse

Dulse groeit vanaf de getijdenzone, het gebied tussen
tussen hoog en laag water. Dit gebied wordt ook littoraal
of het intertidal gebied genoemd. Van hieraf is
dulse te vinden tot in diep water.
Dulse wordt in de zomer geoogst, en daarna gedroogd
door het op een oppervlakte te spreiden.
Daarna worden slakken en schelpen resten verwijderd.
Verse dulse kan meteen gegeten worden.






Waddeneilanden



De hieronder genoemde planten en dieren zijn alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland te vinden.

Planten


cranberry
deens lepelblad
duinviooltje
lepelblad
engelsgras
helmgras
parnassia
waterpunge
zeeraket
zeekraal
zeevenkel
zandhaver
zeealsem
zwarte toorts
zeebiet of strandbiet

vogels


aalscholver
kokmeeuw
lepelaar
strandplevier
bonte strandloper
wulk
zilvermeeuw

zeedieren

alikruik
doorschijnende zakpijp
eendenmossel
figuurzaagje
garnaal
gesterde geleikorst
goudkammetje
haas
heremietkreeft
jacobsschelp
kabeljauw
kompaskwal
kokkel
mossel
noordzeekrab
oester
oesterblad
oorkwal
paalworm
pelicaansvoet
plankton
rode poon
scheermes
strandvlo
kleine slangster
strandkrab
schol
veterwier
wapenworm
zager
wijting
zeeanjelier
zeekomkommer
zeeboontje
zeedistel
zeedruif
zeekat
zeemuis
zeepier
zeepokken
zeepostelein

Zeewier in de Noordzee



blaaswier
dulse
eetbare kelp
Gezaagde zee-eik
gaffelwier
knotswier
lomentaria articulata
polysiphonia urculata
riemwier
zeesla










Zeewier uit: Noel Humphreys Ocean Gardens 1857.
1 Pepper dulse, Osmundea pinnatifida
2 Polysiphonia urceolata
3 zeesla of Ulva latissima
4 Callophyllis laciniata
5 Gracilaria compressa
6 Codium bursa
7 Dulse of Palmaria palmata
8 Corallina officinalis




zeewier als zeegroente

Alle zeewier is eetbaar, de volgende zijn ook lekker:



Nori (Porpyra)


Nori heeft een paddestoelen smaak, en is in veel gerechten
te verwerken, zoals soep en vooral sushi. Te koop als
gedroogde, groene velletjes zeewier.



Iers mos (Chondrus crispus)

Een zeewier wat carrageenan bevat, een verdikkingsmiddel in
ijs en melk. Ook wordt het gebruikt bij de bereiding van
wijn en bier.


Dulse

Dulse wordt in gedroogde vorm verkocht en dient even kort te
worden gekookt, is dan erg lekker. Kan ook vers gegeten worden,
als garnering in salades bijvoorbeeld. De soort doet het goed
bij schelpdiergerechten

Wakame

Smaakt sterk naar oester en kan vers in salades verwerkt
worden of soep, of ook gefrituurd. gebruik met mate.

Zeespagetti of zeeboontje

Het zeeboontje (Himanthalia elongata) is erg geschikt
als zeegroente, het is een draadvormig bruinwier.
Dit wier heeft een sterke vissmaak en wordt daarom
gebruikt in vis gerechten, soep en samen met zeevruchten.
Zeespagetti is ook geschikt als garnering bij salades.

Kombu of kelp

De Atlantische kelp wordt veel in de Japanse keuken als
groente, met een frisse smaak.

Zeesla

Zeesla (Ulva lactuca) is een zeer dun bladvormig groenwier.
De grote doorzichtige bladeren worden vaak fijngehakt
of als omhulsel gebruikt bij visgerechten.






een plaat uit 1870, de bekendste zeewieren uit de Atlantische oceaan:

1 Sargassum, Sargassowier.
2 Macrocystis pyrifera, Reuzekelp.
3 Nereocystis Luetkeana, StierKelp uitgegroeid.
4 Nereocystis Luetkeana, StierKelp, jong.
5 Agarum cribrosum, Colanderzeewier.
6 Laminaria groenlandica
7 Lessonia fuscescens
8 Rhodymenia palmata, dillisk.
9 Fucus vesiculosus, blaaswier.
10 Schizimenia edulis
11 Dulse of Palmaria palmata
12 Constantinea Rosmarina
13 Halosaccion hydrophora
14 Alaria esculenta, blaasjeswier
15 Thalassophyllum Clathrus
16 Odonthalia Gmelini
17 Chondis crispus, Irish mos
18 Laminaria digitata, vingerwier.
19 Laminaria sacharina, suikerwier.
20 Delesseria sanguinea


visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

| Email: sysopje@yahoo.com | |
Google
WWW www.waterwereld.nu
Stumble It!