Dulse is een rood zeewier, populair in zeesalades.
Dulse wordt in nederland bij laagwater wordt gewonnen,
en meestal gedroogd verkocht, kort koken maakt het
zacht en lekker.
Dit roodwier is met een steel verbonden aan de
ondergrond. Dulse groeit erg snel, en vormt ook
mooie bladeren in het aquarium. Dulse wordt
geoogst bij laagwater in de zomer. Dulse groeit
ook op rotsblokken waar je het van kan afscheuren.
Op ijsland is dulse een belangrijk en veel
gegeten voedingsmiddel.
gedroogde Dulse of dillisk
Dulse kan in de zon gedroogd worden en is
dan in een dag droog. Het wordt als dillisk
in Ierland in het cafe bij het bier gegeven
als een soort chips. De smaak is die van de
zee, fris en vaak erg zout
Dulse en eiwit
Dulse bevat een fors deel eiwit: deze is minimaal 9%,
maar kan oplopen tot 25%, waarmee dulse in de buurt
komt van soya en andere bonen, welke tot 35% eiwit
bevatten. Dulse bevat de grootste hoeveelheid eiwit
in de winter maanden.De eiwitten zijn vooral:
leucine, valine, en methionine waarmee het op
pinda's of bonen lijkt wat betreft de samenstelling.
nieuwe toepassingen voor dulse
Dulse bevat een forse hoeveelheid van renine remmende
eiwitten. Deze eiwitten hebben een bloeddruk verlagende werking.
Gezocht wordt naar een toepassing voor de verwerking
van dulse in gezondheid bevorderende voedingsproducten.
het oogsten van dulse
Dulse groeit vanaf de getijdenzone, het gebied tussen
tussen hoog en laag water. Dit gebied wordt ook littoraal
of het intertidal gebied genoemd. Van hieraf is
dulse te vinden tot in diep water.
Dulse wordt in de zomer geoogst, en daarna gedroogd door het
op een oppervlakte te spreiden. Daarna worden slakken
en schelpen resten verwijderd. Verse dulse kan meteen gegeten worden.
Waddeneilanden
De hieronder genoemde planten en dieren zijn
alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling
en Ameland te vinden.
Alle zeewier is eetbaar, de volgende zijn ook lekker:
Nori (Porpyra)
Nori heeft een paddestoelen smaak, en is in veel gerechten
te verwerken, zoals soep en vooral sushi. Te koop als
gedroogde, groene velletjes zeewier.
Iers mos (Chondrus crispus)
Een zeewier wat carrageenan bevat, een verdikkingsmiddel in
ijs en melk. Ook wordt het gebruikt bij de bereiding van
wijn en bier.
Dulse
Dulse wordt in gedroogde vorm verkocht en dient even kort te
worden gekookt, is dan erg lekker. Kan ook vers gegeten worden,
als garnering in salades bijvoorbeeld. De soort doet het goed
bij schelpdiergerechten
Wakame
Smaakt sterk naar oester en kan vers in salades verwerkt
worden of soep, of ook gefrituurd. gebruik met mate.
Zeespagetti of zeeboontje
Het zeeboontje (Himanthalia elongata) is erg geschikt
als zeegroente, het is een draadvormig bruinwier.
Dit wier heeft een sterke vissmaak en wordt daarom
gebruikt in vis gerechten, soep en samen met zeevruchten.
Zeespagetti is ook geschikt als garnering bij salades.
Kombu of kelp
De Atlantische kelp wordt veel in de Japanse keuken als
groente, met een frisse smaak.
Zeesla
Zeesla (Ulva lactuca) is een zeer dun bladvormig groenwier.
De grote doorzichtige bladeren worden vaak fijngehakt
of als omhulsel gebruikt bij visgerechten.
een plaat uit 1870, de bekendste zeewieren uit de Atlantische oceaan: