Een zeer lang , draadvormig en sterk wier welke
met een hechtschijfje vastgehecht zit aan
voorwerpen op de bodem van de Noordzee en waddenzee.
Die voorwerpen zijn dan stenen of schelpen,
maar heeft dat niet perse nodig: veterwier
blijft ook zonder zich ergens aan vast te
hechten in leven. Veterwier loopt dan
wel het risico aan te spoelen, wat dan
ook vaak voorkomt. Dit aanspoelen gebeurd
bijna alleen in de zomer.
Veterwier en kelp
Drijvend veterwier is , net als alle andere
drijvende voorwerpen in zee een soort eilandje
bewoont door een grote hoeveelheid lagere
dieren en planten.
Door bevissing van de Noordzee zijn de
grote kelpwouden van de Noordzee verdwenen,
veterwier maakte deel uit van die onderwaterwouden,
de broedkamer voor platvis.
Veterwier is een bruinwier
Veterwier behoort tot de grote familie van de bruinwieren.
veterwier eetbaar
Veterwier is niet goed eetbaar, het is veel te taai.
Aangespoeld veterwier vormt grote kluwens, hier op
het strand van Terschelling.
detail van vingerwier, het voelt glibberig,
slijmerig aan. Veterwier is erg taai, vooral de wat oudere wieren.
Elke wiersoort heeft een voorkeur voor een bepaalde diepte
Zeewier van de Noord en Oostzee, een afbeelding van Schmeil
1 zeesla
2 veterwier
3 suikerwier
4 blaasjeswier
5 Delesseria sanguinea
6 Plocamium cartilagineum
7 Ceramium diaphanum
zeewier als zeegroente
Alle zeewier is eetbaar, de volgende zijn ook lekker:
Nori (Porpyra)
Nori heeft een paddestoelen smaak, en is in veel gerechten
te verwerken, zoals soep en vooral sushi. Te koop als
gedroogde, groene velletjes zeewier.
Iers mos (Chondrus crispus)
Een zeewier wat carrageenan bevat, een verdikkingsmiddel in
ijs en melk. Ook wordt het gebruikt bij de bereiding van
wijn en bier.
Dulse
Dulse wordt in gedroogde vorm verkocht en dient even kort te
worden gekookt, is dan erg lekker. Kan ook vers gegeten worden,
als garnering in salades bijvoorbeeld. De soort doet het goed
bij schelpdiergerechten
Wakame
Smaakt sterk naar oester en kan vers in salades verwerkt
worden of soep, of ook gefrituurd. gebruik met mate.
Zeespagetti of zeeboontje
Het zeeboontje (Himanthalia elongata) is erg geschikt
als zeegroente, het is een draadvormig bruinwier.
Dit wier heeft een sterke vissmaak en wordt daarom
gebruikt in vis gerechten, soep en samen met zeevruchten.
Zeespagetti is ook geschikt als garnering bij salades.
Kombu of kelp
De Atlantische kelp wordt veel in de Japanse keuken als
groente, met een frisse smaak.
Zeesla
Zeesla (Ulva lactuca) is een zeer dun bladvormig groenwier.
De grote doorzichtige bladeren worden vaak fijngehakt
of als omhulsel gebruikt bij visgerechten.