Waterwereld

riemwier

Riemwier is een veelvoorkomend bruinwier langs de kusten van het Noordelijk deel van de Atlantische oceaan. Riemwier kan aanzienlijke lengtes bereiken, tot 6 meter. Riemwier is vooral bekend als aangespoelde bossen afkomstig uit het Kanaal, deze spoelen dan met name op Texel aan : Deze door najaarsstormen losgeraakte exemplaren drijven met de zeestroming mee de Noordzee in.

riemwier voortplanting

Het riemwier kent twee stadia van groei: alleerst de kleine knopvormige thallus, deze voelt rubberachtig aan en groeit op de zeebodem, in ondiep water. Het thallus biedt vaak houvast voor weer andere roodwieren en een schuilplaats voor kreeftachtigen. Het thallus is een ondiep komachtig plantje waar in het tweede jaar twee langwerpige bladeren uitgroeien, het tweede stadium. Deze bladeren kunnen meters langs zijn en aanvoelen als een riem. Hiermee worden de voortplantingscellen geproduceerd. In de winter zijn alle voortplantingscellen verspreid en sterft het riemwier weer af.




Het eigenlijke wier is klein en rubberachtig. De kleur is olijf groen, de onderzijde is vastgehecht op rots.

riemwier verspreiding

Riemwier komt aan beide kanten van het Noordelijk deel van de Atlantische oceaan voor: Het is ook in de Oostzee te vinden langs de kusten van Ierland, Frankrijk en Portugal, in de Noordzee komt het weinig voor aan de Nederlandse en Belgische kant, maar spoelt wel vaak aan.

lijkend op riemwier

Himanthalia elongata is het enige lid van het genus Himanthalia en ook het enige lid van zijn familie, de Himanthaliaceae. Hoewel er sterke gelijkenis is met andere zeewieren is er geen verwantschap met de kelpen of met andere wieren. Het wier waarmee riemwier het meest wordt verward is met het veterwier of chorda filum, welke geen vertakkingen heeft en ook geen thallus heeft.

zeespaghetti

De jonge scheuten zijn goed eetbaar en worden zeespagetti genoemd. Ze worden in het begin van de zomer afgesneden, in de lucht gedroogd en in dunne reepjes gesneden van een halve decimeter lang. De worden gedroogd verkocht, en in (zeefruit) salades verwerkt, vers kan natuurlijk ook. Zeespaghetti heeft een milde smaak. Halverwege de zomer worden ze te taai om nog eetbaar te zijn.





Zeewieren van de Noordzee door P. Kuckuck.
1 Blaaswier of Fucus vesiculosus
2 Gezaagde zee-eik of Fucus serratus
3 knotswier of Ascophyllum nodosum
4 riemwier of zeespaghetti of Himanthalia elonghata
5 hauwwier of Halidrys siliquosa
6 Gaffelwier of Dictyota dichotoma.