taro of eddoe, arbi

taro


Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Taro of arbi


Taro is de wortel van de olifantsoor plant.
Dit is een zeer veel gekweekte plant in de Tropen,
waar het eenzelfde gebruik kent als de aardappel. Taro lijkt ook op de op de aardappel
en ook wordt zo ook klaargemaakt. Taro worden geschild want de schil
van de arbi kan niet gegeten worden.

Taro of arbi in Azie


Taro wordt vooral in het zuiden van Azie gegeten : India, met name in Kerala, is de grootste gebruiker van de taro. Hier wordt het meestal arbi genoemd. Maar ook Chinezen eten veel Taro. In de Stille oceaan is het een belangrijk voedsel op de vele eilanden.

Taro verbouwen


Taro groeit het beste wanneer de knollen volledig onder water staan: Wanneer het op deze manier wordt verbouwd zijn er geen insekticiden of onkruidverdelgers nodig. Van planten tot oogsten duurt een half jaar. Maar het water moet wel stromen, anders gaanm de knollen rotten. Taro of "elefant ears plant".


olifantsoor of Colocasia esculenta


De kamerplant welke de taro vormt wordt olifantsoor genoemd. Dit is een dankbare plant met erg mooie en grote bladeren. De olifantsoor kan bladeren van meer dan een meter lang vormen en twee meter hoog worden. Ook Xanthosoma and Caladiumworden olifantsoor genoemd en zijn nauw verwant. Taro.


Taro wereldproductie


Nigeria en India zijn de belangrijkste taro producenten. China, Cameroon en indonesie, Papua Nieuw-Guinea hebben ook groot marktaandeel.

Planten met grote bladeren:

groot hoefblad
schotelblad of Astilboides tabularis
Ligularia prszewalskii
Reuze berenklauw
Grote engelwortel
rabarber
Japanse duizendknoop of Polygonum japonica Spectablile
Rode Russische Rabarber of Rheum palmatum 'Red Herald'
Mammoetblad of Gunnera manicata
moerasaronskelk
Uit tropische landen, welke ook in Nederland te zien zijn:
banaan of Musa basjoo
Olifantsoor of Colocasia, taro
Rijstpapierplant of Tetrapanax
Japanse aralia of Fatsia japonica 'Moserii'

fufu


Fufu is een brijige massa, welke gemaakt wordt van groene bakbanaan of cassave. Deze worden een kwartier gekookt en tot ballen gekneed, deze worden bij veel gerechten gegeten. Fufu is een goedkope bron van zetmeel . Als kleine balletjes gaat het in de soep. Groene bananen worden ook tot fufu meel verwerkt, het "plantain fufu flour". Het wordt ook van yam en taro gemaakt.

tomtom


In Suriname heet het tomtom, een bekend gerecht is tomtomsoep.