azijnvliegje
Het azijnvliegje is het grotere familielid van het bekende fruitvliegje.
Dit vliegje is vooral bekend doordat het in restaurants en keukens
overlast bezorgt, Het leeft van bedorven azijn en vooral verschraald bier.
azijnvliegje voortplanting
Het azijnvliegje heeft een snelle voortplantingscyclus,
vooral bij hogere (zomerse) temperaturen.
De eitjes worden het liefst bij rottend plantenmateriaal
afgezet, de vliegjes ruiken van grote afstand alcohol
en azijnlucht.
azijnvliegje schade
De vliegjes nemen gistings-schimmels en bacterieen
mee aan de pootjes en versnellen op deze manier
rottingsprocessen.
azijnvliegje bestrijding
Allereerst preventie! en deze is dan vooral in het
opruimen van bier en wijnresten, melk. Ruim groente
en fruitafval op. De afvalcontainers moeten goed
sluiten en na lediging schoonmaken.
Azijnvliegjes en biervliegjes worden vooral
door verschaald bier aangetrokken: dit verzamelt
zich in de randen en vooral hoekpunten van
het lekblad: dit moet goed gereinigd worden!
De hoeken van het lekblad zijn ook de
controlepunten voor de keuringsdienst.
Dit rubberen ringetje heet glasbeschermer
en zit vast aan de tuit, het is een bekende
biergist en bacterieen bron.
schoonmaken bar
Gebruik hete sop, geen lauwe.
Maak af en toe de bar schoon met een
chloorhoudend middel. De hoekjes zijn
het belangrijkste.
schoonmaken spoelborstels
De spoelborstels zijn een bron van bacterie
en schimmelbesmetting. Vervang de borstels
regelmatig. Gebruik heet water voor het
schoonmaken. Maak de borstels af en toe met
een chloorhoudend middel schoon.
azijnvliegje en de naamsverandering
Het genus Drosolphila heeft het azijnvliegje D. funebris
sinds 1830 als typesoort . Mogelijk wordt de naamgeving
van het genus Drosolphia het bekende fruitvliegje
van een andere naam voorzien, de fruitvlieg gaat dan
Sophophora melanogaster heten, en het azijnvliegje
blijft dan Drosolphia funebris. Maar het laatste
woord is hierover niet gezegd, vooral omdat de naam
Drosolphia erg ingeburgerd is.
|
|