aardpeer, topinamboer, Jeruzalemartisjok

aardpeer, topinamboer






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




aardpeer


Een snelgroeiend gewas waarvan de knolletjes
gegeten worden. De aardpeer is volledig winterhard,
en weinig vatbaar voor ziektes en onkruid.
Het knolletje is lekker maar ook moeilijk schoon te
maken.

Aardpeer in de moestuin



De aardpeer schiet snel hoog op en verspreidt zich snel.
Het heeft een hoge opbrengst, 2,5 kg per vierkante meter
wanneer het macrobiotisch wordt verbouwd 5kg bij commerciele
. methodes. Zet de aardpeer aan de rand van de moestuin want
het is ook een goed windscherm. Op zware klei vormt het kleine
maar talrijke knolletjes.

cultivars van aardpeer

‘Fleuron d’Anjou’ geeft forse knollen en ook goed smakende knollen.



aardperen in januari: de verdroogde stengels steken
boven de grond.



recepten met aardpeer

Aardpeer wordt meestal gekookt : in dat geval worden de
knolletjes geschild en meteen in water gelegd ; in dat
water wordt dan een paar druppels citroensap toegevoegd.
Doe je dit niet dan verkleurt de aardpeer snel. kooktijd
is ongeveer 20 minuten.
Gekookte aardpeer smaakt naar artisjok (vandaar de naam
Jeruzalem artisjok).

verse aardpeer


Aardpeer direct uit de grond hoef alleen maar stevig
geboend te worden, oudere aardpeer moet wel geschild
worden.


rauwe aardpeer

Aardpeer kan ook rauw worden gegeten, het smaakt
naar zoete noten en is heerlijk in salades.


aardpeer roerbakken


Aardpeer leent zich goed voor kort roerbakken.


aardpeer in soep


Aardpeer is makkelijk in groentesoep in te passen.


Aardpeer, een vergeten groente

Aardpeer werd in de Middeleeuwen veel gegeten.
Hutspot is oorspronkelijk pastinaak met aardpeer,
een veel gegeten gerecht. Met de introductie van
de aardappel verdween langzamerhand de aardpeer.

Aardpeer in de moestuin

Aardpeer is ongeveer het makkelijkste moestuingewas.
Het heeft veel goede eigenschappen: Aardpeer groeit
sneller dan onkruid, dus onkruidremmers zijn niet
nodig. Vooral op arme grond heeft aardpeer weinig
last van onkruid en ongedierte.
Aardpeer hoeft niet bemest te worden of met insekticide
bespoten te worden. Aardpeer hoeft pas geoogst
te worden wanneer het nodig is, tot die tijd kunnen
de knollen onder de grond blijven. Aardpeer is winterhard,
en de smaak gaat allen maar vooruit wanneer het vriest.
De aardpeer heeft de neiging te woekeren wanneer de knollen
niet geoogst worden. Dat hoeft geen probleem te zijn als de aardpeer enkele jaren achter elkaar op hetzelfde veld verbouwd worden, wat met aardpeer geen probleem is.

Aardpeer schoonmaken, gladschillig

Grootste nadeel van aardpeer is dat de knollen zich
maar moeilijk laten schoonmaken. Aardpeer ‘Fleuron d’Anjou’,
de roodachtige gladschillige aardpeer wordt
soms ook gegeten met schil en al.


Aardpeer calorien en diabetes

Tegenwoordig staat aardpeer opnieuw in de belangstelling,
vooral doordat het weinig calorieen bevat en
helpt tegen hart en vaatziektes. Door het hoge
gehalte aan inuline is het biezonder geschikt
voor mensen met diabetes.



Aardpeer als veevoer

De aardpeer wordt graag gegeten door het vee:
Varkens graven ze zelf op. Kippen zijn er uren
mee bezig om bezig om ze te bereiken. Konijnen
lusten ze graag. In Frankrijk zijn aardperen
veel gebruikt als goedkope veevoer.

Aardpeer en woelmuizen

De aardperen worden ook graag door woelmuizen gegeten.

Aardpeer als snijbloem

Aardpeer heeft tot 3 meter hoge stengels, de bloemen
zijn kleine zonnebloemen, waarmee de aardpeer sterk
verwant is. Aardperen kijken naar de zon,
ze volgen de zon overdag.



Inuline



Inuline is een stof welke in enkele planten
voorkomt, en interresante eigenschappen heeft.
Inuline is een goede vervanger voor met name vet,
en bevat weinig calorien. Inuline laat het
bloedsuiker niet stijgen en is daardoor
waardevol voor diabetici.
Het meeste staat inuline in de belanstelling als
anti-kankerstof. Het is dan niet de inuline zelf
maar het afbraakproduct boterzuur welke dit veroorzaakt.
Een an dere eigenschap is dat stof vetachtig aanvoelt
zodat het als vetvervanging bruikaar is.
De cichoreiwortel bevat 15 tot 20% inuline . De wortel
wordt in stukjes gesneden en de inuline wordt opgelost
kokend water. Door het water weer te laten verdampen
blijft inuline over.
cichorei
aardpeer
dahlia
artisjok
schorseneren
haverwortel



heliotropisme of helionastie

Heliotropisme is het volgen van de zon aan de hemel door bloemen. Overdag draait de bloemknop mee (van oost naar west), s'nachts
precies omgekeerd. Wanneer de bloem rijp is stopt het
verschijnsel en fixeren de bloemen hun stand nar het Oosten.
Een orgaan, direct onder de bloem , het pulvinus, zorgt
voor deze bewegingen. Wanneer zonnebloem en Aardpeer
in bloei staan stopt de beweging. Bloeiende zonnebloemen
wijzen de hele dag naar het oosten, hun heliotropisme
is al voorbij.
Bij de volgende bloemen komt het voor:
zonnebloem
aardpeer
goudsbloem
Heliotropium arborescens of tuinheliotroop
Heliotropium europaeum


fototrophisme in de geschiedenis


Venus, de liefdes godin, veranderde Clytie, een water nimpf,
in een waterplant door haar aanbidding van Apollo, de zonne-God,
welke zij voortdurend volgde. Clytia verloor haar hart aan Apollo maar het was eenzijdig: zij werd door hem genegeerd, hij ging liever met prinses Leukothea om. Clytia vertelde die verhouding aan haar vader, de koning, die kwaad op het gedrag van zijn dochter, en haar levend begroef. Apollo keerde terug naar de hemel en keek niet naar de ongelukkige Clytia om, die bitter huilde om haar gedrag en op de grond viel en daar negen dagen lang lag te wachten op de komst van Apollo en op een blik van medelijden hoopte.
Ze werd door de goden in een plant veranderd, een plant met een bloem die op de lichte viool lijkt, een plant met hangend hoofd die zoete tranen huilt in de dauw en naar de zon.













    Aardpeer ‘Fleuron d’Anjou’ heeft een
    roodachtige schil, is forser dan andere aardpeerrassen,
    maar blijft toch bewerkelijk bij schoonmaken.
    De smaak is uitstekend.


    Het blad van de aardpeer is langwerpig.


    Aardpeer als windsingel

    Aardpeer is een goede windsingel, het wordt tot 2 meter hoog,
    en de verdroogde stengels blijven ook staan in de winter.
    Wanneer vooral de beschutting het belangrijkste doel is,
    poot dan de aardperen dieper, dan is er minder kans
    op omwaaien.



    Schoongemaakte aardpeer in het vergiet.

    geroosterde aardpeer


    schil en was de aardpeer, zie hierboven.
    Doe ze in een warmte lucht oven, een half uur
    op 180 graden celsius: De smaak is nootachtig, knapperig.
    Dit is een recept waarmee grote hoeveelheden
    aardpeer op eenvoudige wijze een smakelijke
    maaltijdbasis opleveren, uitstekend geschikt
    voor restaurants. Het seizoen is ongeveer van
    december tot maart. Voor de moestuinhouder duurt
    het langer. Aardperen zijn een van die knollen
    welke de winter tot een feest maken, samen met
    rodebiet, winterpeen, pastinaak, zoete aardappel.

    aardpeer puree


    Neem hiervoor twee ons aardpeer per persoon
    of wat meer als het kleine aardpeertjes zijn:
    boen ze zorgviuldig schoon, kook ze een half uur,
    pureren samen met creme fraiche, peper en zout.
    ideaal om grote hoeveelheden kleine aardpeertjes
    weg te werken.



    vergeten groenten


    aardpeer
    kardoen
    brave hendrik
    snijbiet
    pastinaak
    schorseneren
    peterseliewortel of wortelpeterselie
    zeekool
    Kliswortel
    Tuinzuring
    paksoi
    amsoi
    palmkool
    suikerwortel
    tong ho
    eeuwige moes of kool
    haverwortel
    javaanse radijs of rat's tail radish
    olijfkomkommer



    visitors English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!