Een snelgroeiend gewas waarvan de knolletjes
gegeten worden. De aardpeer is volledig winterhard,
en weinig vatbaar voor ziektes en onkruid.
Het knolletje is lekker maar ook moeilijk schoon te
maken.
Aardpeer in de moestuin
De aardpeer schiet snel hoog op en verspreidt zich snel.
Het heeft een hoge opbrengst, 2,5 kg per vierkante meter
wanneer het macrobiotisch wordt verbouwd 5kg bij commerciele .
methodes. Zet de aardpeer aan de rand van de moestuin want
het is ook een goed windscherm. Op zware klei vormt het kleine
maar talrijke knolletjes.
cultivars van aardpeer
‘Fleuron d’Anjou’ geeft forse knollen en ook
goed smakende knollen.
aardperen in januari: de verdroogde stengels steken
boven de grond.
recepten met aardpeer
Aardpeer wordt meestal gekookt : in dat geval worden de
knolletjes geschild en meteen in water gelegd ; in dat
water wordt dan een paar druppels citroensap toegevoegd.
Doe je dit niet dan verkleurt de aardpeer snel. kooktijd
is ongeveer 20 minuten.
Gekookte aardpeer smaakt naar artisjok (vandaar de naam
Jeruzalem artisjok).
verse aardpeer
Aardpeer direct uit de grond hoef alleen maar stevig
geboend te worden, oudere aardpeer moet wel geschild
worden.
rauwe aardpeer
Aardpeer kan ook rauw worden gegeten, het smaakt
naar zoete noten en is heerlijk in salades.
aardpeer roerbakken
Aardpeer leent zich goed voor kort roerbakken.
aardpeer in soep
Aardpeer is makkelijk in groentesoep in te passen.
Aardpeer, een vergeten groente
Aardpeer werd in de Middeleeuwen veel gegeten.
Hutspot is oorspronkelijk pastinaak met aardpeer,
een veel gegeten gerecht. Met de introductie van
de aardappel verdween langzamerhand de aardpeer.
Aardpeer in de moestuin
Aardpeer is ongeveer het makkelijkste moestuingewas.
Het heeft veel goede eigenschappen: Aardpeer groeit
sneller dan onkruid, dus onkruidremmers zijn niet
nodig. Vooral op arme grond heeft aardpeer weinig
last van onkruid en ongedierte.
Aardpeer hoeft niet bemest te worden of met insekticide
bespoten te worden. Aardpeer hoeft pas geoogst
te worden wanneer het nodig is, tot die tijd kunnen
de knollen onder de grond blijven. Aardpeer is winterhard,
en de smaak gaat allen maar vooruit wanneer het vriest.
De aardpeer heeft de neiging te woekeren wanneer de knollen
niet geoogst worden. Dat hoeft geen probleem te zijn
als de aardpeer enkele jaren achter elkaar op
hetzelfde veld verbouwd worden, wat met
aardpeer geen probleem is.
Aardpeer schoonmaken, gladschillig
Grootste nadeel van aardpeer is dat de knollen zich
maar moeilijk laten schoonmaken. Aardpeer ‘Fleuron d’Anjou’,
de roodachtige gladschillige aardpeer wordt soms ook
gegeten met schil en al.
Aardpeer calorien en diabetes
Tegenwoordig staat aardpeer opnieuw in de belangstelling,
vooral doordat het weinig calorieen bevat en
helpt tegen hart en vaatziektes. Door het hoge
gehalte aan inuline is het biezonder geschikt
voor mensen met diabetes.
Aardpeer als veevoer
De aardpeer wordt graag gegeten door het vee:
Varkens graven ze zelf op. Kippen zijn er uren
mee bezig om bezig om ze te bereiken. Konijnen
lusten ze graag. In Frankrijk zijn aardperen
veel gebruikt als goedkope veevoer.
Aardpeer en woelmuizen
De aardperen worden ook graag door woelmuizen gegeten.
Aardpeer als snijbloem
Aardpeer heeft tot 3 meter hoge stengels, de bloemen
zijn kleine zonnebloemen, waarmee de aardpeer sterk
verwant is. Aardperen kijken naar de zon,
ze volgen de zon overdag.
Inuline
Inuline is een stof welke in enkele planten
voorkomt, en interresante eigenschappen heeft.
Inuline is een goede vervanger voor met name vet,
en bevat weinig calorien. Inuline laat het
bloedsuiker niet stijgen en is daardoor
waardevol voor diabetici.
Het meeste staat inuline in de belanstelling als
anti-kankerstof. Het is dan niet de inuline zelf
maar het afbraakproduct boterzuur welke dit veroorzaakt.
Een an dere eigenschap is dat stof vetachtig aanvoelt
zodat het als vetvervanging bruikaar is.
De cichoreiwortel bevat 15 tot 20% inuline . De wortel
wordt in stukjes gesneden en de inuline wordt opgelost
kokend water. Door het water weer te laten verdampen
blijft inuline over. cichorei aardpeer dahlia artisjok schorseneren haverwortel
heliotropisme of helionastie
Heliotropisme is het volgen van de zon aan de hemel door bloemen.
Overdag draait de bloemknop mee (van oost naar west), s'nachts
precies omgekeerd. Wanneer de bloem rijp is stopt het
verschijnsel en fixeren de bloemen hun stand nar het Oosten.
Een orgaan, direct onder de bloem , het pulvinus, zorgt
voor deze bewegingen. Wanneer zonnebloem en Aardpeer
in bloei staan stopt de beweging. Bloeiende zonnebloemen
wijzen de hele dag naar het oosten, hun heliotropisme
is al voorbij.
Bij de volgende bloemen komt het voor: zonnebloem aardpeer goudsbloem
Heliotropium arborescens of tuinheliotroop
Heliotropium europaeum
fototrophisme in de geschiedenis
Venus, de liefdes godin, veranderde Clytie, een water nimpf,
in een waterplant door haar aanbidding van Apollo, de zonne-God,
welke zij voortdurend volgde. Clytia verloor haar hart aan Apollo
maar het was eenzijdig: zij werd door hem genegeerd, hij ging
liever met prinses Leukothea om. Clytia vertelde die verhouding
aan haar vader, de koning, die kwaad op het gedrag van zijn
dochter, en haar levend begroef. Apollo keerde terug naar de
hemel en keek niet naar de ongelukkige Clytia om, die bitter
huilde om haar gedrag en op de grond viel en daar negen
dagen lang lag te wachten op de komst van Apollo en op
een blik van medelijden hoopte.
Ze werd door de goden in een plant veranderd, een plant met
een bloem die op de lichte viool lijkt, een plant met hangend
hoofd die zoete tranen huilt in de dauw en naar de zon.
Aardpeer ‘Fleuron d’Anjou’ heeft een
roodachtige schil, is forser dan andere aardpeerrassen,
maar blijft toch bewerkelijk bij schoonmaken.
De smaak is uitstekend.
Het blad van de aardpeer is langwerpig.
Aardpeer als windsingel
Aardpeer is een goede windsingel, het wordt tot 2 meter hoog,
en de verdroogde stengels blijven ook staan in de winter.
Wanneer vooral de beschutting het belangrijkste doel is,
poot dan de aardperen dieper, dan is er minder kans
op omwaaien.
Schoongemaakte aardpeer in het vergiet.
geroosterde aardpeer
schil en was de aardpeer, zie hierboven.
Doe ze in een warmte lucht oven, een half uur
op 180 graden celsius: De smaak is nootachtig, knapperig.
Dit is een recept waarmee grote hoeveelheden
aardpeer op eenvoudige wijze een smakelijke
maaltijdbasis opleveren, uitstekend geschikt
voor restaurants. Het seizoen is ongeveer van
december tot maart. Voor de moestuinhouder duurt
het langer. Aardperen zijn een van die knollen
welke de winter tot een feest maken, samen met
rodebiet,
winterpeen, pastinaak, zoete aardappel.
aardpeer puree
Neem hiervoor twee ons aardpeer per persoon
of wat meer als het kleine aardpeertjes zijn:
boen ze zorgviuldig schoon, kook ze een half uur,
pureren samen met creme fraiche, peper en zout.
ideaal om grote hoeveelheden kleine aardpeertjes
weg te werken.