Brave hendrik



Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |

brave hendrik



Brave Hendrik is familie van de spinazie
en smaakt hetzelfde. Het is een vergeten
groente welke aan een come-back bezig is.
Brave hendrik heeft een zachte smaak.
Het blad van de Brave Hendrik wordt bereidt
als spinazie en moet op dezelfde dag als
het geplukt wordt gegeten worden.

brave hendrik in de moestuin



Geef brave hendrik een zonnige plaats.
Van de brave hendrik plant
Er wordt alles gebruikt wat in het tweede
jaar boven de grond komt. De plant groeit
ondertussn weer aan, wat een voortdurende
bron van bladgroenten geeft.

brave hendrik zaaien


Brave Hendrik kiemt moeilijk en groeit in het
begin erg langzaam. Om deze redenen is het
volgende belangrijk : Leg de zaadjes een
tijdje in de koelkast, ze hebben nml een
koude periode nodig om te ontkiemen. ook :
zaai de brave hendrik in potjes en zet
ze pas later buiten. Direct zaaien kan ook:
Zaai brave Hendrik in het voorjaar en dun
daarna de rijen uit.
Rij-afstand is 30 centimeter, oogst is in de zomer.

brave hendrik in het voorjaar



Brave Hendrik kan ook in het voorjaar eerst
worden aangeaard en vervolgens worden
uitgestoken, net als asperge
Volgens sommigen zijn deze jonge scheuten
het beste deel van de Brave Hendrik.

brave hendrik forceren


Brave Hendrik kan ook geforceerd worden
door het af te dekken met zwart plastic folie
of er een pot over heen te zetten.
De bladeren worden dan geel of roze.


vergeten groenten


aardpeer
kardoen
brave hendrik
snijbiet
pastinaak
schorseneren
peterseliewortel of wortelpeterselie
zeekool
Kliswortel
Tuinzuring
paksoi
amsoi
palmkool
suikerwortel
tong ho
eeuwige moes of kool
haverwortel
javaanse radijs of rat's tail radish
olijfkomkommer



smaakt als spinazie


waterspinazie, dagoeblad
tayerblad
brave hendrik
grote brandnetel
Wilde spinazie
zeesla
strandbiet of zeebiet
roselle bladeren
baobab bladeren
spinazie
witte ganzenvoet




    De brave hendrik in bloei, eind mei.




    Amarantenfamilie


    De amarantenmfamilie telt vele bekende leden.
    Ze zijn goed tegen zout water en droogte bestand.
    rode bieten
    snijbieten
    voederbieten
    zeekraal
    zeebiet of strandbiet
    suikerbiet
    brave hendrik
    spinazie
    wilde spinazie
    quinoa


    Bladgroenten

    Vam bladgroenten worden de bladeren gekookt
    of rauw gegeten. Wanneer ze gekookt worden
    slinken ze sterk. Op deze website zijn de
    volgende bladgroentes te vinden
    palmkool
    raapstelem
    zeekool
    andijvie
    artisjok
    veldsla
    postelein




    het forceren van groenten


    Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
    doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
    Forceren of trekken van groentes gebeurd in
    het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
    om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
    zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
    Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
    droge planten mogen geforceerd worden.
    schimmels zullen anders de plant beschadigen.

    De volgende groentes worden op deze website besproken:

    asperge
    witlof
    zeekool
    kardoen
    rabarber
    bleekselderij
    molsla
    andijvie
    frisee, krulandijvie


    visitors

    vBulletin tracker


    | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!