Brave Hendrik is familie van de spinazie
en smaakt hetzelfde. Het is een vergeten
groente welke aan een come-back bezig is.
Brave hendrik heeft een zachte smaak.
Het blad van de Brave Hendrik wordt bereidt
als spinazie en moet op dezelfde dag als
het geplukt wordt gegeten worden.
brave hendrik in de moestuin
Geef brave hendrik een zonnige plaats.
Van de brave hendrik plant
Er wordt alles gebruikt wat in het tweede
jaar boven de grond komt. De plant groeit
ondertussn weer aan, wat een voortdurende
bron van bladgroenten geeft.
brave hendrik zaaien
Brave Hendrik kiemt moeilijk en groeit in het
begin erg langzaam. Om deze redenen is het
volgende belangrijk : Leg de zaadjes een
tijdje in de koelkast, ze hebben nml een
koude periode nodig om te ontkiemen. ook :
zaai de brave hendrik in potjes en zet
ze pas later buiten. Direct zaaien kan ook:
Zaai brave Hendrik in het voorjaar en dun
daarna de rijen uit.
Rij-afstand is 30 centimeter, oogst is in de zomer.
brave hendrik in het voorjaar
Brave Hendrik kan ook in het voorjaar eerst
worden aangeaard en vervolgens worden
uitgestoken, net als asperge
Volgens sommigen zijn deze jonge scheuten
het beste deel van de Brave Hendrik.
brave hendrik forceren
Brave Hendrik kan ook geforceerd worden
door het af te dekken met zwart plastic folie
of er een pot over heen te zetten.
De bladeren worden dan geel of roze.
Vam bladgroenten worden de bladeren gekookt
of rauw gegeten. Wanneer ze gekookt worden
slinken ze sterk. Op deze website zijn de
volgende bladgroentes te vinden palmkool raapstelem zeekool
andijvie
artisjok
veldsla
postelein
het forceren van groenten
Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
Forceren of trekken van groentes gebeurd in
het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
droge planten mogen geforceerd worden.
schimmels zullen anders de plant beschadigen.
De volgende groentes worden op deze website besproken: