kliswortel, klit, klis, gobo kinpara






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |








klis of klit

De klis is een bekende plant, en dat dan vooral door
de kleverige zaadjes welke aan de kleren blijven
plakken. De bloemen zijn mooi paars en lijken
op de bloemen van distels. Ze trekken veel bijen
en vlinders aan.
De stengel is roodachtig, en hol
de bladeren hebben een witte onderkant.

De gewone klis of klit


De gewone klis is de plant welke bij kliswortel hoort:
deze plant komt alleen in het zuiden en oosten van
het land voor.

Japanse Kliswortel of gobo

De wortel wordt op dezelfde manier gebruikt als pastinaak
en wortel en schorseneer. In Azie is het een veel
gegeten groente en heet daar gobo. Het is ook te vinden onder Japanse schorseneer of Japanse klis,
Arctium lappa. De wortels zijn nog langer, tot een meter.


Het snijden in figuren van gobo en klit.

1 schijfjes
2 sterretjes
3 kubus
4 ruit
5 rozet
6 frites
7 juliennes
8 halve maan

gobo recept, Kinpara gobo

Gobo is onmiskenbaar aan een opmars bezig.
Kinpira Gobo is een recept waarbij de gobo in juliennes
gesneden wordt (en niet zoals hier in schijfjes).
1 gobo
1 grote winterwortel
3 lepels suiker
Soyasaus sesamzaadjes
sesamolie

neem 1 gobo en maak deze schoon, bewaar onder water,
maak een wortel schoon, snij beide in juliennes,
kook 10 minuten, bak ze samen even in sesamolie en
voeg soya saus toe, bestrooi met sesamzaadjes, klaar.
Wat kan is om sake erbij te doen, of het laten
meekoken van gele winterwortel of pastinaak,
of Shichimi togarashi, 7-spices mix, erbij doen,
maar hoeft niet.


Kliswortel in de moestuin

Zaai vanaf maart de voorgeweekte zaadjes. Begraaf ze
onder een heel dun laagje zand.
Zaai op hoge ruggen: de wortels worden erg lang en
zijn anders niet te oogsten.
Oogst de kliswortel in het eerste groeijaar. Niet later:
de plant gaat dan bloemstengels en grijze bladeren maken .
Haal de wortels pas dan uit de grond wanneer ze
nodig zijn in het najaar, maar wacht niet langer
dan 5 maanden na het zaaien want dan zijn de
wortels houtachtig. om deze reden wordt klis
laat gezaaid zodat het een wintergroente is.
gebruik bij het oogsten eenm riek.

Kliswortel kopen

Vers: koop geen dikke kliswortels.
In chinese winkels is het te koop onder de
engelse naam burdock.

Klit of Kliswortel of gobo schoonmaken

De schil van de wortel moet verwijderd worden,
de beste methode is met een koperen schuursponsje.
Niet pellen. De smaak zit onder de schil! De schil
is niet giftig, schillen onder een lopende
waterkraan is nog beter.
Een andere veel gebruikte methode is met een
dunschiller, aspergeschiller. Maar hierbij
gaat meer verloren , dus ook smaak.
Snij daarna de wortel in schijfjes, en leg ze in water. Anders verkleuren ze bruin.

Klit of Kliswortel recepten


Klit of Kliswortel frituren

Gefrituurde kliswortel is lekker, en lijkt op chips,
snij de schoongemaakte wortel in dunne
plakjes en frituur 2 minuten in olie

Klit of Kliswortel koken

Snijd ze in dunne, ronde, plakjes.
Laat ze zo’n twintig tot dertig minuten zachtjes koken


stamppot


spruitjes stampot
wortel stampot of hutspot, hutsepot
pastinaak stampot
rammenas stampot
winterpostelein stampot

Klit of Kliswortel stamppot

1 kilo aardappelen,
een pond klit
een pond spruiten
Kook de aardappelen 10 minuten.
Maak de klis schoon, vergeet niet
de schoongemaakte klis tijdelijk
onder water te bewaren voor het koken.
Kook daarna de schoongemaakte klis en de
spruiten 10 minuten mee, stamp alles fijn,
eventueel met een beetje boter en/of scheutje melk.

wortelgroenten

Wortelgroenten hebben een verdikte eetbare
wortel, hier wordt reserve voedsel in
opgeslagen voor het tweede jaar , dan
komen de bloemen en de zaden.
De volgende wortelgroenten worden op deze
website behandeld:
uien
rammenas
radijs
rettich
pastinaak
bieten
wortelpeterselie
wintelwortel
meiraap of knolraap
kliswortel
mierikswortel





vergeten groenten


aardpeer
kardoen
brave hendrik
snijbiet
pastinaak
schorseneren
peterseliewortel of wortelpeterselie
zeekool
Kliswortel
Tuinzuring
paksoi
amsoi
palmkool
suikerwortel
tong ho
eeuwige moes of kool
haverwortel
javaanse radijs of rat's tail radish
olijfkomkommer



Klit of Kliswortelen inuline

De wortels van de klit bevat veel inuline,
sommige bronnen spreken van 45%, maar minder
is waarschijnlijker.




Inuline



Inuline is een stof welke in enkele planten
voorkomt, en interresante eigenschappen heeft.
Inuline is een goede vervanger voor met name vet,
en bevat weinig calorien. Inuline laat het
bloedsuiker niet stijgen en is daardoor
waardevol voor diabetici.
Het meeste staat inuline in de belanstelling als
anti-kankerstof. Het is dan niet de inuline zelf
maar het afbraakproduct boterzuur welke dit veroorzaakt.
Een an dere eigenschap is dat stof vetachtig aanvoelt
zodat het als vetvervanging bruikaar is.
De cichoreiwortel bevat 15 tot 20% inuline . De wortel
wordt in stukjes gesneden en de inuline wordt opgelost
kokend water. Door het water weer te laten verdampen
blijft inuline over.
cichorei
aardpeer
dahlia
artisjok
schorseneren
haverwortel