waterwereld

Bonito of skipjack




bonito of skipjack



Bonito of Skipjack is een markreelachtige welke zeer belangrijk is voor de commerciele visvangst. Omdat de Bonito sprekend op een tonijn lijkt wordt het ook gestreepte tonijn genoemd.
Bonito's jagen op kleinere schoolvissen zoals sardines en ansjovis. De jacht gebeurd doen in grote scholen waarbij ze ook uit het water springen : om deze reden worden ze ook Skipjack genoemd.
Op hun beurt worden bonito's ook weer door haaien, dolfijnen, dolfijnvis en de grotere tonijnsoorten gegeten.

bonito visindustrie


Al de ingeblikte tonijn welke hier wordt verkocht is bonito, en dus eigenlijk geen tonijn. De echte tonijn staat op het punt van uitsterven.




Bonito en bluefish door Hashime Murayama.

Ciguateta vergiftiging .


Bonito is een verzamelaar van ciguatoxine, wat door tropische algen wordt geproduceerd. Vissen breken dit gif naar zeer langzaam af zodat het in bonitos te hoge waardes kan bereiken. Allodynie is een zeer typisch verschijnsel van ciguatera vergiftiging waarbij koude voorwerpen juist als brandend heet worden waargenomen. De alg komt voor in het caribisch gebied voor, met name rondom de kleine antillen.




Bonito door Fraser Brunner.

katsuobishi


Dit is gedroogde skipjack of bonito. Katsuobishi is de basis van Dashi, wat weer de basis is van Japanse soep. Katsuobishi wordt in Japan als een plankharde staaf verkocht welke onbeperkt houdbaar is.
Van deze staaf wordt met behulp van een schaaf schijfjes afgehaald, welke samen met gedroogde kelp worden gekookt tot dashi, een bouillion.



Enige snelzwemmende oceaan vissen , welke tot de makreelfamilie behoren, en alle belangrijk zijn voor sportvissers en commerciele visserij.
1 dwerg tonijn
2 blauwvin tonijn
3 bonito
4 koningmakreel
5 wahoo of peto



bereiding katsuobishi


Zoals gezegd wordt katsuobishi gemaakt van gedroogde bonito welke steeds belangrijker wordt op de Japanse vismarkt doordat de grote Pacifische tonijn langzamerhand aan het uitsterven is. De skipjack wordt eerst van de kop, staart en vinnen ontdaan en ook de vette buik inhoud wordt verwijderd.
De schoongemaakte skipjack wordt hierna gerookt, en daarna gedroogd, in zowel zon als wind. Wat overblijft is zo hard als een plank en houdbaar.