knolselderij
knolselderij zaaien
knolselderij heeft de neiging om door te schieten
wanneer het koud wordt gezaaid.
Zaai de knolselderij in een bakje, knolselderijzaad
is erg fijntjes. Dek het bakje af met folie
of een glasplaatje. Het ontkiemen duurt soms meer
dan een maand, maar wanneer dat gebeurd is mag het
plastic eraf. Knolselderijzaad kiemt onder invloed
van licht ( lichtkiemer). Verspeen de grootste
exemplaren naar potten. In mei mogen de potjes
naar de moestuin, naar de koude grond.
Knolselderij wordt maar beperkt gegeten, dus
het heeft geen zin grote stukken grond vol
te zetten met knolselderij.
knolselderij rassen
Er zijn twee soorten knolselderij: met lang en met kortloof.
Voor demoestuin is meest gebruikt wordt het langloof
soort en dan met name het ras 'Dolvi'
Voor de agrarische industrie worden de kortloof soorten gebruik.
Deze kunnen al eerder het land op, in maart, de langloof pas in mei.
knolselderij uitplanten
Breng de jonge plantjes in mei naar buiten.
Bedenk dat ze veel ruimte nodig hebben:
er moet een halve meter tussen de plantjes
zitten cm in de rij.
knolselderij oogsten
De oogst vindt plaats van eind oktober tot half november.
Laat in de tuin staan wat je niet nodig hebt.
Kleine knollen smaken beter dan grote knollen.
Knolselderij wordt vooral voor soep gebruikt:
bouillion en erwtensoep.
knolselderij blad of loof
Het groene blad is uitstekend voer voor de boerderijdieren.
Maar is ook bruikbaar in salade. De smaak is sterker dan die van de knol
saladeblaadjes
Veel groentes welke in de moestuin worden
verbouwd hebben eetbaar, smakelijk blad,
geschikt voor salade maar ook voor de kippen
en het konijn.
bietenloof
snijbietenloof, Amaranthus tricolor
spinazie
pluksla
eikenbladsla
melde
zuring
venkel
cichorei heeft lange bleke blaadjes met een bittere smaak.
Rucola of raketsla de langwerpige bladeren hebben een peperachtige smaak.
Spinazie
andijvieblaadjes, schietandijvie
knolselderij loof
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.
Volksvoedsel
Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion
Surinaams volksvoedsel
Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.
|
Jonge knolselderij is een langzame groeier welke
ook veel ruimte gebruikt. Zaai niet te veel:
Het verbruik is niet groot en elke plant
produceert een grote knol.
Zowel blad als de de knol zelf worden gebruikt
om een grote pan boullion te maken.
knolselderij bouilion, het recept.
klein snijden is niet nodig.
De benodigde groenten zijn winterwortels ui en prei
en knolselderij. Ook: voeg runderbotten toe,
Kruiden: gebruik peterselie, laurierblaadje en tijm.
Vis het terzijnertijd er weer uit.
Laat dit 4 uur zachtjes koken.
Laat de bouillion weer koud worden en schep het
vet eraf. klaar.
saladeblaadjes
Veel groentes welke in de moestuin worden
verbouwd hebben eetbaar, smakelijk blad,
geschikt voor salade maar ook voor de kippen
en het konijn.
bietenloof
snijbietenloof, Amaranthus tricolor
spinazie
pluksla
eikenbladsla
melde
zuring
venkel
cichorei heeft lange bleke blaadjes met een bittere smaak.
Rucola of raketsla de langwerpige bladeren hebben een peperachtige smaak.
Spinazie
andijvieblaadjes, schietandijvie
knolselderij loof visitors
| © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links
| Email: sysopje@yahoo.com |
|
Stumble It!
| |