koolvis of pollak
Koolvis is een veel voorkomende vis uit de Atlantische
oceaan en noordzee. De koolvis voedt zich vooral met
sprot en zandspiering. Het vormt dan grote scholen vis.
Koolvis leeft in de oceanen op een diepte van 50 meter tot
een maximale diepte van 300 meter.
Koolvis is minder bekend dan kabeljauw, hoewel de
meeste vissticks ervan zijn gemaakt.
koolvis visserij
Koolvis wordt samen met roodbaars gevangen in het noorden van de
Atlantische Oceaan. Toch gaat dit gepaard met bijvangst van de
kabeljauw en schelvis. Technisch is het niet goed mogelijk
deze vissoorten uit elkaar te houden: De beperkte quota
voor kabeljauw beperken daardoor de visser. Koolvis
wordt direct aan boord schoongemaakt, gefileerd, verpakt en
diepgevroren. Koolvis wordt maar zelden vers verkocht.
koolvis in de keuken
Langzamerhand eet de Nederlander steeds minder vis, 3,5 kilo
ongeveer. Met name schelpdieren en kreeften worden steeds minder gegeten.
Ook gelooft de Nederlander steeds minder dat vis gezond is
(terecht overigens), schandalen zoals het zalm schandaal helpen daarbij.
Wat toeneemt is de consumptie van vissen uit de Noordelijke delen
van de oceaan: koolvis, kabeljauw en schelvis. Dit dan in moten uit de diepvries.
Pangasius en Tilapia filets worden ook meer gegeten, dit zijn
vaak zieke vissen, welke in sterk vervuild water worden gekweekt.
Koolvis wordt vaak gebruikt in lekkerbekjes, kibbeling en vissticks.
De belangrijkste reden dat koolvis vroeger minder werd gegeten
is dat andere vissoorten veel lekkerder zijn. Koolvis is smakeloos.
is koolvis gezond?
Koolvis is niet echt gezond: Hoewel het vetarm is , wordt koolvis
vooral als visstick gegeten. Het paneermeellaagje zuigt het bakvet
op, waarna een visstick een vetrrijk frituur product geworden is.
Zoals alle kabeljauwachtigen verzamelt zich in koolvis
landbouwgif en zware metalen. Daardoor is de koolvis van
tegenwoordig veel kleiner en plant zich langzamer voort.
Koolvis kan meer dan een meterlang worden, maar haalt
tegenwoordig net de 3 decimeter.
koolvis is vis voor de armen
Koolvis werd vroeger alleen door arme mensen gegeten.
Ook was het vis voor de kat.
De belangrijkste reden dat koolvis vroeger minder werd gegeten
is dat andere vissoorten veel lekkerder zijn. Koolvis is smakeloos.
Maar doordat de andere vissoorten door schaarste veel
duurder zijn geworden, is nu koolvis aan de beurt.
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.
Volksvoedsel
Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion
Surinaams volksvoedsel
Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.
kibbeling en lekkerbekjes
Vroeger werden de lekkerbekjes en kibbeling
van wijting of kabeljauw gemaakt,
deze zijn echter overbevist.
Lekkerbekjes worden tegenwoordig meestal van Pollak
gemaakt, een andere kabeljauwachtige. Pangasius
is een andere vis uit Zuid-Oost Azie welke
hiervoor wordt gebruikt, en niet tot de kabeljauwachtigen behoort.
Voor lekkerbekjes gebruiken de meeste viskramen
heekfilet, dit is goedkoper, maar niet lekkerder dan kabeljauw.
Steenbolk is prima geschikt voor kibbeling.
kibbeling beslag
Voor beslag wordt een mengsel van melk en bloem gebruikt.
Het moet wateriger zijn dan pannekoekenbeslag. Te dik
beslag doet een soort vispannenkoek ontstaan. Het beslag dient
ervoor om te voorkomen dat de vis verbrandt.
Bak de kibbeling in een frituurpan op 180 graden.
|
|