koolvis of pollak




Koolvis of pollak een afbeelding van Fraser-Brunner. Koolvis zijn slanke kabeljauwachtigen, maar hebben geen baarddraad.






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


koolvis of pollak


Koolvis is een veel voorkomende vis uit de Atlantische oceaan en noordzee. De koolvis voedt zich vooral met sprot en zandspiering. Het vormt dan grote scholen vis. Koolvis leeft in de oceanen op een diepte van 50 meter tot een maximale diepte van 300 meter. Koolvis is minder bekend dan kabeljauw, hoewel de meeste vissticks ervan zijn gemaakt.

koolvis visserij


Koolvis wordt samen met roodbaars gevangen in het noorden van de Atlantische Oceaan. Toch gaat dit gepaard met bijvangst van de kabeljauw en schelvis. Technisch is het niet goed mogelijk deze vissoorten uit elkaar te houden: De beperkte quota voor kabeljauw beperken daardoor de visser. Koolvis wordt direct aan boord schoongemaakt, gefileerd, verpakt en diepgevroren. Koolvis wordt maar zelden vers verkocht.

koolvis in de keuken


Langzamerhand eet de Nederlander steeds minder vis, 3,5 kilo ongeveer. Met name schelpdieren en kreeften worden steeds minder gegeten. Ook gelooft de Nederlander steeds minder dat vis gezond is (terecht overigens), schandalen zoals het zalm schandaal helpen daarbij. Wat toeneemt is de consumptie van vissen uit de Noordelijke delen van de oceaan: koolvis, kabeljauw en schelvis. Dit dan in moten uit de diepvries. Pangasius en Tilapia filets worden ook meer gegeten, dit zijn vaak zieke vissen, welke in sterk vervuild water worden gekweekt. Koolvis wordt vaak gebruikt in lekkerbekjes, kibbeling en vissticks. De belangrijkste reden dat koolvis vroeger minder werd gegeten is dat andere vissoorten veel lekkerder zijn. Koolvis is smakeloos.

is koolvis gezond?


Koolvis is niet echt gezond: Hoewel het vetarm is , wordt koolvis vooral als visstick gegeten. Het paneermeellaagje zuigt het bakvet op, waarna een visstick een vetrrijk frituur product geworden is. Zoals alle kabeljauwachtigen verzamelt zich in koolvis landbouwgif en zware metalen. Daardoor is de koolvis van tegenwoordig veel kleiner en plant zich langzamer voort. Koolvis kan meer dan een meterlang worden, maar haalt tegenwoordig net de 3 decimeter.

koolvis is vis voor de armen


Koolvis werd vroeger alleen door arme mensen gegeten. Ook was het vis voor de kat. De belangrijkste reden dat koolvis vroeger minder werd gegeten is dat andere vissoorten veel lekkerder zijn. Koolvis is smakeloos. Maar doordat de andere vissoorten door schaarste veel duurder zijn geworden, is nu koolvis aan de beurt.





volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.


Volksvoedsel


Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion

Surinaams volksvoedsel

Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.

kibbeling en lekkerbekjes


Vroeger werden de lekkerbekjes en kibbeling van wijting of kabeljauw gemaakt, deze zijn echter overbevist. Lekkerbekjes worden tegenwoordig meestal van Pollak gemaakt, een andere kabeljauwachtige. Pangasius is een andere vis uit Zuid-Oost Azie welke hiervoor wordt gebruikt, en niet tot de kabeljauwachtigen behoort. Voor lekkerbekjes gebruiken de meeste viskramen heekfilet, dit is goedkoper, maar niet lekkerder dan kabeljauw. Steenbolk is prima geschikt voor kibbeling.

kibbeling beslag

Voor beslag wordt een mengsel van melk en bloem gebruikt. Het moet wateriger zijn dan pannekoekenbeslag. Te dik beslag doet een soort vispannenkoek ontstaan. Het beslag dient ervoor om te voorkomen dat de vis verbrandt. Bak de kibbeling in een frituurpan op 180 graden.






    Pollak of koolvis is een vis welke bijvoorbeeld in de 2de Maasvlakte haven gevangen kan worden. Vers gebakken is veel lekkerder dan uit de diepvries.


    kabeljauwachtigen een afbeelding van Hashime Murayama
    1 Koolvis, is steeds
    belangrijker aan het worden, in de hele Atlantische oceaan
    tot kaap Henry.
    2 kabeljauw, komt in de
    Atlantische oceaan in grote hoeveelheden voor,
    van Kaap Hattaras, VS tot de Europeese wateren.
    3 Haring is aan een come-back bezig.

    Fraser Brunner



    Alec Frederick Fraser Brunner (1906-1986) werkte als curator van het Van Kleef Aquarium in Singapore. Hij bestudeerde de Ichtyologie ( de wetenschap van de vissen) en is vooral bekend geworden door het boek "Cussons Book of Tropical Fishes". Uit dit boek zijn de volgende illustratie van Fraser Brunner:
    barracuda
    ladyfish
    kahawai
    makreel
    snoek
    koolvis
    bonito

    zeevis


    op deze website zijn de volgende zeevissoorten te zien:
    tonijn
    kabeljauw
    schol
    zalm
    koolvis
    sardines
    ansjovis
    barracuda
    zwaardvis


    Hashime Murayama

    Hashime Murayama is een japanse illustrator,
    geboren in 1879. Vanaf 1921 werkte hij voor het
    tijdschrift National Geographic tot 1941: Hij
    maakte een lange reeks van schitterende illustraties.
    Op deze website zijn te zien :
    pauwen
    bonito of skipjack
    kokerjuffers en schietmotten
    gupjes
    langoest en Opaleye
    Toulouse gans en Chinese gans
    stekelbaarsje
    hooiwagenspin
    sardien
    steur
    trekmieren
    trekmieren
    blauwvin tonijn
    koolvis
    makreel
    zalm
    zeenaald
    zwaardvis
    Portugees oorlogsschip



    Kabeljauwachtigen of Gadiformes


    De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen.
    de kabeljauwachtigen hebben onder de kin een kleine uitstulping, de kindraad.
    Daarmee zoeken ze in de bodem naar voedsel.
    De kabeljauwachtigen zijn uiterst belangrijk in de commerciele visserij:
    de wijting
    kabeljauw
    Schelvis
    koolvis of pollak
    Kever
    Kwabaal
    Steenbolk
    Vijfdradige meun


    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!