andijvie

andijvie






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





andijvie


Andijvie is een groente welke langzaam
aan het verdwijnen is:
vroeger was deze groente wel populair.
Frisee oftewel krulandijvie is mooi
op het bord en in de moestuin:
de randen van het blad zijn gekruld.

Andijvie bewaren


Haal de andijvie naar binnen voor de nachtvorst.
Andijvie kan twee weken bewaard worden door ze
met krop en al uit de grond te trekken.
Bewaar ze daarna op een koele plaats.
Invriezen kan ook.




breedwerpig gezaaide andijvie in september.




schietandijvie


Na het plukken van de andijvie ontstaat op die
plaatsen nieuwe blaadjes, de zogenaamde "schietandijvie".
Dit zijn heerlijke blaadjes voor salade.

Andijviestamppot


1 kilo andijvie
1 kilo kruimige aardappelen
1 grote ui in stukjes
Roomboter
1 eetlepel azijn
Peper
Laat de aardappelen een half uur koken
Bak de ui in de roomboter.
Stamp de uienstukjes met de azijn en andijvie en
peper. Klaar. Geef er spekjes of rookworst bij.




volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.


Volksvoedsel


Stamppot spruiten
Andijvie stamppot
Boerenkool met worst
Bruine bonen met spek
bruine bonen soep
Erwtensoep
Hete bliksem
Kibbeling, lekkerbekje
Lammetjespap
Speculaas
Wortelstampot of hutspot
Zuurkool
Boekweit pannekoeken
kibbeling
bouillion

Surinaams volksvoedsel

Bakkeljauw
Aardappel met rode bieten.