Andijvie is een groente welke langzaam
aan het verdwijnen is:
vroeger was deze groente wel populair.
Frisee oftewel krulandijvie is mooi
op het bord en in de moestuin:
de randen van het blad zijn gekruld.
Andijvie bewaren
Haal de andijvie naar binnen voor de nachtvorst.
Andijvie kan twee weken bewaard worden door ze
met krop en al uit de grond te trekken.
Bewaar ze daarna op een koele plaats.
Invriezen kan ook.
breedwerpig gezaaide andijvie in september.
schietandijvie
Na het plukken van de andijvie ontstaat op die
plaatsen nieuwe blaadjes, de zogenaamde "schietandijvie".
Dit zijn heerlijke blaadjes voor salade.
Andijviestamppot
1 kilo andijvie
1 kilo kruimige aardappelen
1 grote ui in stukjes
Roomboter
1 eetlepel azijn
Peper
Laat de aardappelen een half uur koken
Bak de ui in de roomboter.
Stamp de uienstukjes met de azijn en andijvie en
peper. Klaar. Geef er spekjes of rookworst bij.
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.
Andijvie welke op rij staat met een irrigatieslangetje er tussen, eind augustus.
het forceren van groenten
Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
Forceren of trekken van groentes gebeurd in
het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
droge planten mogen geforceerd worden.
schimmels zullen anders de plant beschadigen.
De volgende groentes worden op deze website besproken: