Steenbolk is een roofvis welke in de Oosterschelde
en langs de Noordzeekust te vinden is. De steenbolk jaagt op
garnalen en wormen. Het heeft een voorkeur voor een stenige
bodem. de steenbolk wordt zelden groter dan 3 decimeter.
De steenbolk heeft een grote hoge eerste rugvin.
steenbolk en de visserij
Steenbolk is niet interresant voor de commerciele visserij:
het vlees is te zacht, het bederft te snel. Maar voor
de zeevisser is het een prima vis. Het wordt met een
zeeworm gevangen: zager of zeepier
steenbolk behoort tot de kabeljauwachtigen
Steenbolk behoord tot de kabeljauwfamilie of Gadidae
net als leng en de kabeljauw: ze hebben allen een baarddraad:
deze wordt in
de jeugd gebruikt om wormen op te sporen.
Waddeneilanden
De hieronder genoemde planten en dieren zijn
alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling
en Ameland te vinden.
Steenbolk aan de haak, hier in de haven
van maasvlakte2, gevangen met een zager.
Steenbolk of Trisopterus luscus.
Kabeljauwachtigen of Gadiformes
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen.
de kabeljauwachtigen hebben onder de kin een kleine uitstulping, de kindraad.
Daarmee zoeken ze in de bodem naar voedsel.
De kabeljauwachtigen zijn uiterst belangrijk in de commerciele visserij: de wijting kabeljauw
Schelvis koolvis of pollak
Kever
Kwabaal Steenbolk
Vijfdradige meun
kibbeling en lekkerbekjes
Vroeger werden de lekkerbekjes en kibbeling
van wijting of kabeljauw gemaakt,
deze zijn echter overbevist.
Lekkerbekjes worden tegenwoordig meestal van Pollak
gemaakt, een andere kabeljauwachtige. Pangasius
is een andere vis uit Zuid-Oost Azie welke
hiervoor wordt gebruikt, en niet tot de kabeljauwachtigen behoort.
Voor lekkerbekjes gebruiken de meeste viskramen
heekfilet, dit is goedkoper, maar niet lekkerder dan kabeljauw.
Steenbolk is prima geschikt voor kibbeling.
kibbeling beslag
Voor beslag wordt een mengsel van melk en bloem gebruikt.
Het moet wateriger zijn dan pannekoekenbeslag. Te dik
beslag doet een soort vispannenkoek ontstaan. Het beslag dient
ervoor om te voorkomen dat de vis verbrandt.
Bak de kibbeling in een frituurpan op 180 graden.
volksvoedsel is goedkoop, makkelijk en vooral erg lekker.