spinazie
Een zeer snelgroeiende bladgroenten welke
al vroeg in het jaar vers te krijgen is :
Verreweg de meeste spinazie is import uit
zuidelijke landemn zoals Egypte.
Spinazie is een klassiek moestuingewas,
wat vooral in het voorjaar dankbaar is.
spinazie zaaien
Spinazie kan al vanaf maart gezaaid worden,
maar soms is het nog te koud in maart.
Wat ook dan kan: er folie overheen spannen
of vliesdoek. Spinazie wil graag stikstof
kunstmest erbij en een vruchtbare grond.
Zaai op 10 centimer van elkaar. Maar de
meeste tuinbders zaaien spinazie breedhandig.
gebruik 5 gram per vierkante meter.
spinazie rassen
Vooral de vroege rassen zijn interresant
voor de moestuinhouder: de eerse rassen
moeten snelle groeiers zijn 'Breedblad
scherpzaad','Amsterdams Reuzenblad'.
spinazie schoonmaken
Het schoonmaken duurt verreweg het langste:
Was de spinazie, haal de bruine blaadjes
er tussenuit. Snij ook de dikke stelen eraf.
Daarna is het ook klaar:
spinazie kan zo de pan in, er hoeft maar
een klein beetje
water in de pan te staan.
kook dit maar heel kort, een paar minuten.
Winterspinazie
Zaai winterspinazie op het einde van dr zomer,
in het voorjaar is de winterspinazie oogstbaar.
Winterspinazie wordt 2 centimeter diep gezaaid.
Dek het daarna af met vliesdoek.
Spinazie salade is fris en erg goedkoop te bereiden, hier met walnoten en kaas.
smaakt als spinazie
waterspinazie, dagoeblad
tayerblad
brave hendrik
grote brandnetel
Wilde spinazie
zeesla
strandbiet of zeebiet
roselle bladeren
baobab bladeren
spinazie
witte ganzenvoet
Moestuinsoep
Moestuinsoep wordt gemaakt van teveel geproduceerde groenten
uit de moestuin, samen met eetbaar onkruid. Typische ingredienten
zijn te kleine
aardappeltjes, welke met schil en al worden meegekookt,
en de bekende eetbare onkruiden:
brandnetel.php
melkdistel,
melganzevoet,
vogelmuur
blad van radijs,
kleine veldkers,
jong blad van weegbree
jong blad van zevenblad
molsla
snijbiet
etc.
Kook dit samen met een uitje, bouillionblokje, olijfolie en
een blaadje maggi of lavas
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Allereerst de zilte planten (halofyten):
zeekraal
lamsoor of zeeaster
Daarnaast de zouttolerante groenten:
groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree
zouttolerante granen:
haver
gerst
spelt
zouttolerant veevoer
eendekroos
huttentut
zouttolerante groenbemester
spurrie
|
|