Paprika ´s zijn de vruchten van de
paprika struik, een niet winterharde
struik welke vooral veel warmte nodig heeft.
Paprika´s zijn vooral van eigen bodem,
met name de kassen. Maar in de
wintermaanden is er vooral import
vanuit Turkije en Spanje.
Ideale afmeting is rond de decimeter,
Het meest winst gevend zijn de zelfpluk
kassen, gevolgd door straatverkoop.
Paprika´s kunnen eenvoudig zelf gekweeklt worden.
paprika zaaien
Begin vroeg! Februari is de beste
tijd om te beginnen met paprika's
te zaaien. Parika's ontkiemen pas
bij 24 graden celsius. Wanneer de
kiemen bovenm de grond komen mag
het naar kamertemperatuur toe.
De zaailingen welke het redden mogen
nu in een flinke pot, zo'n
10 centimeter tot 20 centimer in doorsnede
Paprika moet daarna nog een
kwartaal binnenblijven.
Wanneer er bloemen verschijnen moeten ze
wel naar buiten, anders vindt er geen
bevruchting plaats.
paprika zaaien
Een bekende cultivar is de Capsicum
'Wonder of Calafornia', welke zoet is
en een scherpte van 0 Scoville heeft.
paprika oogsten
Paprika uit de onverwarmde kas of
direct uit de volle grond kan in
september geoogst worden.
Het plukken kan al gebeuren als ze
groen zijn.
Het oogsten moet met een scherpmesje
gebeuren, beschadig niet de bladeren:
ze gaan dan snel schimmelen en bederven
de andere paprika's.
Ze moet stevig aanvoelen, en glanzen.
te jong geoogste paprika worden slap.
Paprika, gevriesdroogt.
paprika en slakken
Let bij paprika's op huisjesslakken welke
door de geur van de plant worden aangetrokken.
Paprikaplanten zijn gevoelig voor slakken vraat .
paprika ziektes
bladluis De bladeren van de paprikaplant krullen en krijgen witte vlekken.
paprika snoeien
Bij paprika is er een snoei nodig.
Je snoeit tot op drie à vier ogen.
Laat dan twee tot drie gesteltakken
staan en verder nog de bloemen uitdunnen
soorten peper
Zwarte peper: Dit zijn gefermenteerde en aan de
lucht gedroogde halfrijpe pepers.
Groene peper: Dit zijn onrijpe, en daardoor niet erg
scherpe pepers, ze worden in zout bewaard.
witte peper: gedroogde rijpe pepers, zonder schil
witte is scherper dan de zwarte.
lange peper: Dit zijn langwerpige, erg scherpe pepers.
Staartpeper: erg scherpe pepers welke naar citroen
smaken, de zaden hebben een klein steeltje.
Tellicherry peper: grote indiase pepers met een notensmaak.
Harissa: Noordafrikaanse pepers, gemengd met komijn, kummel en koriander.
Nachtschade familie
De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke gewassen
behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;
Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)
Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.
Nachtschade allergie
Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.
Scoville heat scale
Een maat om de sterkte van peper te meten is de
Scoville heat scale: