paprika

paprika






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


paprika


Paprika ´s zijn de vruchten van de paprika struik, een niet winterharde struik welke vooral veel warmte nodig heeft. Paprika´s zijn vooral van eigen bodem, met name de kassen. Maar in de wintermaanden is er vooral import vanuit Turkije en Spanje. Ideale afmeting is rond de decimeter, Het meest winst gevend zijn de zelfpluk kassen, gevolgd door straatverkoop. Paprika´s kunnen eenvoudig zelf gekweeklt worden.

paprika zaaien


Begin vroeg! Februari is de beste
tijd om te beginnen met paprika's
te zaaien. Parika's ontkiemen pas
bij 24 graden celsius. Wanneer de
kiemen bovenm de grond komen mag
het naar kamertemperatuur toe.
De zaailingen welke het redden mogen
nu in een flinke pot, zo'n
10 centimeter tot 20 centimer in doorsnede
Paprika moet daarna nog een
kwartaal binnenblijven.
Wanneer er bloemen verschijnen moeten
ze wel naar buiten, anders vindt er
geen bevruchting plaats.

paprika zaaien


Een bekende cultivar is de Capsicum
'Wonder of Calafornia', welke zoet is
en een scherpte van 0 Scoville heeft.

paprika oogsten


Paprika uit de onverwarmde kas of
direct uit de volle grond kan in
september geoogst worden.
Het plukken kan al gebeuren als ze
groen zijn.
Het oogsten moet met een scherpmesje
gebeuren, beschadig niet de bladeren:
ze gaan dan snel schimmelen en bederven
de andere paprika's.
Ze moet stevig aanvoelen, en glanzen.
te jong geoogste paprika worden slap.




Paprika, gevriesdroogt.



paprika en slakken


Let bij paprika's op huisjesslakken welke
door de geur van de plant worden aangetrokken.
Paprikaplanten zijn gevoelig voor slakken vraat .



paprika ziektes


bladluis De bladeren van de paprikaplant
krullen en krijgen witte vlekken.



paprika snoeien


Bij paprika is er een snoei nodig.
Je snoeit tot op drie à vier ogen.
Laat dan twee tot drie gesteltakken
staan en verder nog de bloemen uitdunnen


soorten peper

Zwarte peper: Dit zijn gefermenteerde en aan de
lucht gedroogde halfrijpe pepers.
Groene peper: Dit zijn onrijpe, en daardoor niet erg
scherpe pepers, ze worden in zout bewaard.
witte peper: gedroogde rijpe pepers, zonder schil
witte is scherper dan de zwarte.
lange peper: Dit zijn langwerpige, erg scherpe pepers.
Staartpeper: erg scherpe pepers welke naar citroen
smaken, de zaden hebben een klein steeltje.
Tellicherry peper: grote indiase pepers met een notensmaak.
Harissa: Noordafrikaanse pepers, gemengd met komijn, kummel en koriander.

Nachtschade familie

De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke
gewassen behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;

aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo

andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant

Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)

Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.


Nachtschade allergie

Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.

Scoville heat scale

Een maat om de sterkte van peper te meten is de Scoville heat scale:

100000-1000000
10000 -100000gele Madame Jeanette
1000-10000
100-1000 thai pepper,harissa
<100tabasco,zwarte peper, witte peper
<10paprika paprika, gember
<1paprika `wonder of california`






    Een verzameling paprika's op de "Borough market", London.


    Paprika wereld productie wordt gedomineerd door China
    welke vooral voor eigen gebruik produceert, maar ook
    gevriesdroogde paprika exporteert.


    Gevulde paprika's, gegratineerd. De vulling bestaat
    uit een gehakt en uien mengsel.






    visitors English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!