De Noordzeekrab of Cancer Pagurus
De Noordzeekrab is de enige krab waarop
gevist wordt. En soms wordt er een met de
werphengel gevangen, bijvoorbeeld bij het
vissen opSchol
Noordzeekrab kan flink groot worden en is
een echte rover. In de Noordzee zijn het vooral
schelpen welke met de scharen gekraakt worden
en de brokkelzeesterren welke gevangen worden.
Een dode vis wordt al van grote afstand waargenomen
door de reuk.
Vijanden van de Noordzeekrab
De Noordzeekrab heeft weinig vijanden wanneer ze
volwassen zijn:
Het vertrouwt op zijn dikke pantser (carapax)
als belangrijkste wapen tegen andere Noordzeebewoners.
Vooral de mens vangt ze weg door visserij. Maar dat dan alleen
in de ondiepe delen van de Noordzee.
Anders is het als een krab gaat verschalen: dan is deze
juist erg kwetsbaar voor rovers, met name kabeljauw .
Jonge krabben hebben veel vijanden . Deze leven in ondieper water.
Zeehonden, vogels zoals de zeemeeuw en vissen zijn vijand,
maar kannibalisme komt ook voor onder de krabben. De zeekat is
een efficiente krabben vanger van kleine krabben.
Voedsel van de Noordzeekrab
De Noordzeekrab eet vooral schelpen welke
het kraakt tussen de sterke scharen. Ook zeesterren
worden gevangen. Vissen zijn te snel voor de
trage krab. Daarnaast zijn de noordzeekrabben
goed in staat dode dieren op te sporen.
De Noordzeekrab in het aquarium
In het aquarium is deze krab
ook tevreden met afval van de bodem.
Net als de strandkrab is deze krab moeilijk
te houden omdat geen andere aquariumbewoner
veilig is, inclusief andere krabben.
De Noordzeekrab beweegt traag en bedachtzaam.
De groeisnelheid is enorm. Deze krab is ook
gevoelig voor kleine schommelingen in zoutgehalte
en warmte. Dit is dan precies het omgekeerde
van de welke juist erg tolerant is.
De strandkrab (1) en de Noordzeekrab (2)(Cancer Pagurus)
maken jacht op zandspringer(3) en Garnaal
Noordzeekrab wordt met fuiken gevangen.
In de fuiken wordt visafval gelegd. De noordzeekrabben
vangst is een bijproduct bij de mosselvisserij hier
op Texel. De krab kan het hele jaar door worden gevangen,
maar trekt zich in de winter terug in dieper water.
De Noordzeekrab in gerechten
De Noordzeekrab wordt levend aangevoerd
in kooien. Van de krab zijn de zwart gepunte
scharen het interresantste, en ook de poten.
Met een klap van de houten hamer wordt de schaal
van poten en scharen gebroken en het vlees
eruit gehaald.
De prijs van Noordzeekrab
De prijs van een kilo scharen is laag: zelden
meer dan 6 euro per kilo. Noordzeekrab is een
product waar weinig vraag naar is.
De Noordzeekrab koken
Scharen en poten worden 5 minuten in kokend
water gelegd, en zijn dan klaar om gegeten
te worden, warm of koud.
Krabbescharen van de Noordzeekrab en ander zee-fruit:
mosselen , oesters , alikruiken en zeewier
Noordzeekrab als aas
Het vlees van de Noordzeekrab is uitstekend geschikt
om gul en platvissen mee te vangen.
verspreiding van de Noordzeekrab
Het verspreidingsgebied van deze krab is veel groter
dan wat zijn naam doet vermoeden, de Noordzeekrab
komt in de Middellandse zee voor en in een groot
deel van de Atlantische oceaan.
Noordzeekrab , Albrecht Durer uit 1495
|
|