De Zalm is een zoutwatervis welke de eieren afzet
in zoetwater. Tot een lengte van meer dan een decimeter
blijven de jonge zalmen in zoetwater en voeden zich
met kleine zoetwaterdieren zoals insectenlarves.
Na twee tot vijf jaar trekken ze naar zee, waar de
zalm een echte roofvis is. Na drie jaar komen
ze in de lente weer terug naar de rivier.
Ze eten dan niets, verliezen veel gewicht en
paren dan. Een enkele zalm overleeft
dit en zwemmt weer terug naar de zee.
Hoewel ze meer dan een meter lang kunnen
worden, bereiken ze tegenwoordig maar
zelden die lengte, de meeste worden bij
een lengte van 80 centimeter gevangen.
Atlantische zalm als roofvis
Atlantische zalm voedt zich met kleine visjes en garnalen.
Dat doen ze dan bij Groenland en voor de kust van Noorwegen.
Atlantische zalm verspreiding
Canada, Schotland, Ierland, Noorwegen, Zweden,
de Baltische staten en IJsland en Noordelijke
Siberie. Na een sterke achteruitgang in grote
delen van de wereld is de Atlantische zalm
langzaam aan het stabiliseren, vooral
doordat deze zalm nu gekweekt wordt.
Zalm in Nederland
Na de tweede wereld oorlog verdween zalm snel
uit de grote rivieren. Met name de verbetering
van de waterkwaliteit, het aanleggen van
vispassages bij stuwwen en de ontwikkeling
van natuurgebieden langs de rivieren hebben
bijgedrage aan de mogelijkheid dat zalm weer
terugkomt. In De rijn is er wel zalm, maar
deze is in de bovenloop uitgezet. De Maas
heeft mogelijk wel een eigen zeer kleine populatie.
Zalmeitjes worden in rivieren afgezet waar
er een snelle ontwikkeling wordt doorgemaakt,
welke afhankelijk is van de water temperatuur:
Bij een temperatuur van 7 graden Celsius duurt
de ontwikkeling tot het "ogen" stadium 1 maand,
daarna 3 weken tot "alevin" stadium (een zalm
welke van de dooierzak leeft) en dan nog 2 tot
3 weken als jonge zalm , in totaal ongeveer
80 dagen.
(La Monde de la Mer. Alfred Fredol, 1866.)
Aquacultuur en zalm
Zalm wordt in kooien op zee gekweekt: het
meest gebruikelijk is om met jonge zalmen
te beginnen en deze te voeden met vis.
Het koost 4 kilo vis om 1 kilo zalm te kweken.
zalm ziekten in aquacultuur
Met name het virus wat bij zalm anemie
veroorzaakt is een bedreiging voor deze
kwekerijen, het dok voor het eerst op
in Noorwegen in 1980. Daarnaast vereist
de bestrijding van zalmluis veel
bestrijdingsmiddelen.
PCB's, aquacultuur en zalm
In met name engelse zalm uit aquacultuur werden
PCB's aangetroffebn in aanzienlijke hoeveelheden.
En dan ook nog de dioxine achtoge PCB's.
De hoeveelheden PCB 's zijn hoger in aquacultuur
zalmen dan die in het wild gevangen zalm.
Dit wordt veroorzaakt door het bijvoeren met
visolie welke als PCB's bevatten. In de toekomst
zullen oliesoorten worden gebruikt van het
vaste land welke dat minder bevatten.
(Jacobs, Covaci, Schepens, Universiteit Antwerpen,2002)
Ijsland en zalm
Het kleine land als Ijsland heeft een
economie welke voor een belangrijk deel
op zalm berust: zowel de visvangst,
aquacultuur, de verwerking, export,
maar ook het tourisme (sportvisserij) zijn
voor een groot deel afhankelijk van zalm.
Zalm wordt er minimaal wekelijks gegeten,
vers, gerookt, in de soep.
aquacultuur van zalm op Ijsland
Aquacultuur neemt sterk toe op Ijsland:
Zalm wordt vooral opgekweekt uit eitjes,
en geëxporteerd naar viskwekeijen in Noorwegen.
Daarnaast zijn er kwekerijen waar zalmen paaien en
zalmeitjes worden verzameld.
In zee zijn er enkele kwekerijen voor volwassen zalm.
zalm en salmonella
In de herfst van 2012 stortte de Nederlandse
consumptie van zalm in:
Door een fout bij de verwerking van gerookte
zalm bij het bedrijf Foppen zijn zeker zijn
vier mensen overleden, mogelijk meer.
Duizenden mensen werden ziek door deze zalm.
Na de eerste berichten over ziekte verschijnselen
werd er door Foppen niet gereageerd. Ondanks
dat Foppen toen al wist dat de besmetting
van hun Griekse vestiging afkomstig was.
zalm is gevaarlijk voor de gezondheid, 2013
In januari 2013 bleek bij onderzoek van met
name gerookte zalm, dat de deze is in 15%
van de verkochte gerookte zalm een veel
te hoog percentage Listeria bacteriën bevatte.
Deze Lysteria is nog gevaarlijker dan salmonella
en het eten van de gerookte zal moet dus
worden verboden aan ouderen, zwangeren
en verzwakte mensen.
gekweekte zalm bevat kleurstoffen en zout, 2013
Gekweekte zalm bevat kleurstoffen om het bleke
vlees roze te doen lijken. Ook bevatte het
veel zout en vet.
(consumentenbond)
Zalm welke gekweekt is bevat meer PCB's en
organische pesticiden bevat dan wilde zalm.
zalm en astaxanthine
Wilde zalm eet veel garnalen welke astaxanthine
bevat, daardoor wordt wilde zalm rood. Gekweekte
zalm wordt vooral met mais gevoerd, en blijft
dus bleek.
Gekweekte zalm krijgt om die reden synthetisch
astaxanthine in het voer toegevoegd. Onduidelijk
is de betekenis hiervan voor de gezondheid.
Balik zalm, de duurste zalm
De balikzalm is een gerookte zalm volgens traditioneel
recept: een lekkere maar erg dure Atlantische zalm,
ongeveer 150 euro per kilo.
Balik zalm wordt op droge toast of als club sandwich gegeten.
Atlantische zalm welke een waterval neemt.
Trekkende zalm, in dit stadium is de zalm een zoetwatervis.
De zalmtrekt dan stroomopwaarts om te paaien en sterft dan,
ook te zien: groene kikker.
Pacific en Amerikaanse zalm. Een groot deel van de zalm welke hier wordt
verkocht is Canadese en Alaka zalm.
1Chinookzalm, dit zijn reuzen van meer dan
een meter en een gewicht van 40 kilo, te vinden het hoge Noorden.
2 Rode zalm of Sockeye, een veel voorkomende
zalm in Japan en Alaska, welke alleen plantaardige voedt. Door een
combinatie van factoren is deze soort sterk achteruit gegaan.
3 Cohozalm , een russische en Amerikaanse
zalm van vooral de kustwateren.
4 Chum of Keta zalm in Alaska, Japan en Siberie,
kleine gestippelde zalm soort, met weinig commerciele waarde.
5Roze zalm, een kleine zalmsoort welke van
kleine visjes leeft en veel bevist wordt.
6rainbow trout, steelhead salmon, een belangrijke
zalmsoort in Siberie, Japan en Canada, waarvan de aantallen snel achteruit gaan.
7 coastal cutthroat trout, harvest trout, een kleine zalm soort.
8Shakalin trout, een grote zalmsoort, deze komt
nu vooral voor in Siberie en vroeger ook in Japan, waar de soort sterk is achteruit gegaan.
9 Atlantische zalm , de meest gekweekte en verkochte
zalm heeft een groot verspreidingsgebied. Ze worden anderhalve meter lang en 30 kilo zwaar.
Regenboogzalm trekt een riviertje op . een afbeelding van Hashime Murayama.
Kawahai of australische zalm, een illustratie van Alec Frederick Fraser-Brunner ( 1906-1986)
Alec Frederick Fraser Brunner (1906-1986) werkte als curator van het Van Kleef Aquarium in Singapore.
Hij bestudeerde de Ichtyologie ( de wetenschap van de vissen) en is vooral bekend geworden door het boek "Cussons Book of Tropical Fishes".
Uit dit boek zijn de volgende illustratie van Fraser Brunner: barracuda ladyfish kahawai makreel snoek koolvis bonito