waterwereld

makreel

Makreel is een zoutwatervis, welke zich voedt met plankton. Makreel zwemt om die reden vlak onder de oppervlakte. Makreel heeft een mooie vorm , en heeft op de rug een prachtig blauw groene schutkleur.

makrelen trek

Makrelen verblijven in de zomer en herfst in het noorden van de Atlantische Oceaan, en trekken vanaf half januari in scholen naar de evenaar toe. Ze zwemmen langs de grens van het continentale plat, de plaats waar de zee opeens veel dieper wordt. Vanuit die diepte welt koud, voedselrijk water op met veel plankton. Dit is dan een goede omgeving om te paaien. Een mannetje en een vrouwtje scheiden zich van de grote school af en leggen de eitjes die worden bevrucht. De eitjes worden dan opgenomen in het plankton. De makrelen moeten zich wel uit de school verwijderen anders worden de eitjes door de school makreel opgegeten.


makrelen vijanden

Makreel heeft veel vijanden: haaien, dolfijnen, walvissen, maar ook octopus. Ook zeevogels vissen op de makreel omdat ze aan de oppervlakte zwemmen.


Makreel welke aan de oppervlakte komt loopt gevaar door
een Jan-van-Gent te worden gevangen.
Een afbeelding van Alec Frederick Fraser-Brunner ( 1906-1986).


makreel oorlog

Tussen Ijsland en de rest van de EU is een "oorlog" ontstaan: Ijsland claimt een veel groter deel van de toegestane hoeveelheid makreel (TAC): 24% in plaats van de toegestane 15%. Vooral Noorwegen protesteert hiertegen. Ijsland wordt hierbij geholpen doordat makreel zich richting Ijsland uitbreidt.



Makreel, gevangen in de twee Maasvlakte haven.
Makreel heeft een mooie camouflage tekening.



makreel visserij

De visserij op de Noordzee wordt vooral met kleine bootjes gedaan. en heet dan ook :"kleine visserij". Het heeft ook een beperkte omvang en er is veel bijvangst van andere vissen. Er worden geen netten meer gebruikt maar jiggers: dit zijn haken met veertjes eraan. Makrelen worden automatisch onthaakt bij het binnenhalen. Makrelen hebben de neiging om overdag onder voor anker liggende zeeschepen te verblijven. Zo zijn ze veilig voor jagende vogels.



Makreel gevangen door Zweedse vissers op een oude zweedse schoolplaat.




kleine visserij


De "kleine visserij"bestaat uit ongeveer 200 scheepjes. Ze vissen vooral op tong met staand want. Daarnaast op ansjovis en haring enmakreel. Ook zeekreeft, harders en de wolhandkrab. Ook zeebaars, Noordzeekrab en makreel. Het is seizoenswerk. In de stille seizoenen hebben de vissers ander werk. Bekende visstekken zijn Oosterschelde, Grevelingen en het Veerse meer en Westerschelde.
Een schets van makrelen , door William Turner , 1840





Makreel door hashime Murayama.