Dit is een zeer snel zwemmende zoutwatervis welke in de
oceanen in grote aantallen voorkomt. Tonijnen jagen is
scholen op andere schoolvissen. Tonijnen zijn zeer
belangrijk voor de visindustrie.
tonijn en snelheid
De blauwvintonijn is met 90 kilometer per uur
een zeer snelle zwemmer. ook de andere tonijnsoorten
halen snelheden tot 70 kilometer per uur.
Tonijnen konnen deze snelheden halen doordat
ze perfect torpedovormig zijn gebouwd.
Hun spieren zijn rood, wat ze dezelfde
eigenschappen geeft als zoogdierspieren.
Het bloed bevat myoglobine, waardoor ze instaat
zijn veel meer zuurstof in hun bloed te vervoer
dan andere vissen.
tonijn en lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur vam de tonijn is ongeveer
15 graden warmer dan het zee water waarvan de temperatuur
ongeveer 4 graden is.
De tonijn bezit een warmtewisselaar waardoor
het bloed wat naar de kieuwen stroomt de warmte
afgeeft aan bloed wat van de kieuwen terugstroomt.
Doordat het lichaam veel warmer is kan de tonijn
veel hogere prestaties leveren dan andere vissen
en ook in kouder water actief zijn. De warmte
wisselaar beperkt ook het energieverbruik.
tonijn en ontwikkeling
De reuzentonijn of blauwvintonijn groeit in
het het eerste jaar biezonder snel :
Vanaf het eistadium in de lente tot
het einde van de zomer is deze jonge tonijn
400gram. Na 5 jaar is deze tonijn al 35 kilo
Uiteindelijk wordt een leeftijd van 40 jaar bereikt.
Deze tonijnen leggen dan 40 miljoen eitjes jaarlijks.
Tonijn overbevissing
De tonijn wordt steeds minder gezien in de oceanen,
een gevolg van overbevissing. Japan neemt
wereldwijd gezien de helft van de tonijnconsumptie
voor zijn rekening. De daling van de tonijnpopulatie
is dan ook het grootste rondom de wateren van Japan.
Van de Pacifische blauwvintonijnen is nog 5% over,
dit was ooit de tonijn waar de Japanners hun Shushi en
sashimi en tonijnsteaks van maakten.
Niet alleen de blauwvintonijn wordt ernstig bedreigd,
ook andere tonijn-soorten, zoals de geelvintonijn,
Skipjack en de grootoogtonijn laten een sterke daling zien.
De Blauwvin tonijn in het noorden van Atlantische
oceaan was voolledig uitgestorven gedacht totdat
er in 2012 enkele bij Ijsland gevangen werden.
1 Albacore tonijn, Thunnus alalunga
2 Atlantische blauwvin tonijn of Thunnus thynnus
3 SkipJack of Katsuwonus pelamis
4 Geelvin tonijn of Thunnus albacares
5 Grootoog tonijn of Thunnus obesus
Tonijnen in de Middelandse zee
Elke lente zwemt de reuzentonijn of Atlantische
tonijn na een reis van duizenden kilometers in
scholen de Straat van Gibraltar binnen om
zich voort te planten in het warme water van de
Middellandse Zee.
Maar er is tegenwoordig nog nauwelijks tonijn
hier te vinden. Het vangen van tonijnen noemen de Italianen
" La matanza"; het is een groot, wreed, verschrikkelijk bloedbad.
Door de sterke afgname van de Atlantische blauwvintonijn
is de hoeveelheid kwallen in de Middelandse zee
enorm toegenomen, tonijnen eten kwallen in grote hoeveelheden.
Tonijnen vangst
Tonijn wordt gevangen met kilometers lange drijfnetten.
Van alle vis welke hierin terecht komt wordt de tonijn
verwerkt. Met name dolfijnen worden het slachtoffer
van deze drijfnetten. De gevangen tonijn wordt bevroren
in pekel en bewaard bij min 20 graden.
In de fabriek wordt de tonijn schoongemaakt en tot filet verwerkt.
De tonijn wordt dan gekookt bij 120 graden en in blikjes verpakt.
Gekookte tonijn is veel minder smakelijk dan verse tonijn.
tonijn en zwangerschap
Tonijn bevat een grote hoeveeheid kwik, maar ook pesticiden.
Om deze reden wordt het eten van verse tonijn tijdens de
zwangerschap ontraden. Tonijn uit blik bevat minder kwik,
maar ook hier geldt dat al snel de veilige dosis wordt overscheden.
Blauwvin tonijn of reuzentonijn komt over de gehele wereld voor:
in de Oceanen, de Middelandse en Zwarte zee,
de poolzeeen maar ook in tropische zeeen.
Het behoort tot de grootste van alle vissen en kan tot 700 kilo wegen.
Het is ook de snelste met een gemeten snelheid
van 90 kilometer/uur. Bijna alle tonijn wordt ingeblikt.
Wat in Nederland als tonijn wordt verkocht is
meestal Skipjack of bonito, verwant maar geen tonijn.
De afbeelding is van Hashime Murayama
Tonijn op de Japanse vismarkt: het is buiten nog donker als de
tonijn wordt verhandeld. De tonijnen op de foto wegen 30 tot 40 kilo,
maar de tonijn kan tot 250 kilo zwaar worden. Reuzentonijn of
Atlantische blauwvin tonijn wordt tot 400 kilo.
De handelaren lopen om de tonijnen heen en schrijven
het nummer van de vissen welke ze willen kopen.
De meeste tonijnen komen van duizenden kilometers ver
en zijn diepgevroren. Een klein gedeelte wordt vers
aangevoerd uit de wateren rondom Japan. Verse tonijn is
onwaarschijnlijk lekker en wordt tot Sushi verwerkt.
Alec Frederick Fraser Brunner (1906-1986) werkte als curator van het Van Kleef Aquarium in Singapore.
Hij bestudeerde de Ichtyologie ( de wetenschap van de vissen) en is vooral bekend geworden door het boek "Cussons Book of Tropical Fishes".
Uit dit boek zijn de volgende illustratie van Fraser Brunner: barracuda ladyfish kahawai makreel snoek koolvis bonito