Incalelie of Alstroemeria
Een lelie uit het Andesgebergte welke een gewilde snijbloem is.
Tegenwoordig is deze lelie in bijna elke kleur te krijgen:
De bloem lijkt sprekend op een amaryllis.
Maar ook de bladeren zijn biezonder: deze maken een
volledige omwenteling zodat wat de bovenkant van de top
lijkt eigenlijk de onderkant van dat blad is.
alstroemeria of incalelie zaaien
De zaadjes hebben een koude periode nodig om te onkiemen,
en dat gaat ongeveer als volgt:
Zaai in het voorjaar ondiep in een flinke pot,
en bedek het geheel met folie,
laat dit 1 maand in de kamer op een warme plek staan,
zet daarna 1 week in de koelkast, bovenin het koelvak.
Wanneer nu de zaadjes weer op de warme plaats worden
terug gezet zullen ze binnen een maand ontkiemen.
alstroemeria vermeerdering
Delen van de plant is de aangewezen manier van
vermeerdering, en is ook makkelijk.
alstroemeria wortelstelsel
De Alstroemeria heeft biezonder dikke, worstachtige
wortels welke rubberachtig aanvoelen. De plant
slaat hier vooral water in op waarmee het
droogte periodes kan overleven.
Wanneer de plant op een erg warme plaats staat
zal het vooral in de uitbreiding van het
wortelstelsel investeren, niet in de bloem.
alstroemeria of incalelie geschiedenis
Alstroemeria is naar een zweedse baron genoemd,
Alstroemer, welke de zaadjes in 1753 uit de
Andes meegebracht.
|
|