groenlof






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |

groenlof



Is een gewas wat aan populariteit wint.
Omdat het groenlof tegen lichte vorst bestand
is wordt het in het najaar geoogst.
De smaak van groenlof is iets bitter.
Dat bittere verdwijnt grotendeels
wanneer het in een stamppot wordt
verwerkt, net als andijvie.

groenlof in de moestuin



Groenlof is een sterk gewas wat maar weinig
eisen aan de bodem stelt. Het wordt in mei
in de volle grond gezaaid. Eerder kan ook, maar
dan verwarmd voorkweken. Zaai niet te
veel van groenlof, anders gaat de groente
tegenstaan. Het groenlof wordt vooral als
nateelt gebruikt.

groenlof rassen



Een bekende cultivar is 'Herfstlof'.
Een andere bekend ras is 'Jupiter',
deze kan al vroeg uitgepoot worden.


Groenlof in de winter

Laat de groenloflof kroppen in de tuin staan
totdat ze nodig zijn:
Groenlof is de hele winter oogstbaar tot in februari.
Het is nauwelijks vorstgevoelig: bij langdurige
strenge vorst moeten ze wel de grond uit.
Strenge vorst doet de buitenste bladeren
bruin kleuren.

groenlof oogsten



Groenlof wordt in de nazomer en herfst geoogst.
Steek zoveel uit als nodig en laat
de rest staan. Door vorst worden de
buitenste bladeren lelijk: verwijder deze.
De buitenste bladeren kunnen ook meegekookt worden,
maar maken de groenlof bitter.


Groenlof gegratineerd

Dit is een eenvoudige en lekkere manier om
groenlof te gebruiken: kook de roodlof kort,
en doe er een beetje parmazaanse kaas op strooien.
Zet dit in de oven tot de parmazaanse kaas
donker wordt: klaar en heerlijk.


Groenlof, laat gezaaid, begin juli,
met 3 decimeter tussen de rijen.