bloedkoraal
Dit is het bekendste koraal. Her is vooral bekend van sieraden. Onderwater maakt het vooral een wittige meer dan een rode indruk omdat het bedekt is met de kleine poliepen.
bloedkoraal groeit langzaam
Een kolonie bloedkoraal kan een meter hoog worden. Het groeit in een biezonder langzaam tempo, meestal een centimeter per jaar. Tegenwoordig wordt het zelden hoger dan enkele decimeters. Dit dan omdat grotere stukken bloedkoraal al door duikers zijn verzameld.
bloedkoraal verspreiding
Bloedkoraal is alleen in warm en rustig water te vinden, zoals dat dat van de mMiddelandse zee. Bloedkoraal komt langs de Afrikaanse kust van de Middelandse zee voor, en in alle warmere zeeen zoals de Rode zee.
echt en namaak bloedkoraal
Namaakbloedkoraal is egaal van structuur. Echt bloedkoraal is bij vergroting opgebouwd uit rode kalknaalden die versmolten zijn.
Bloedkoraal en octopus
symbiose
De rode kleur van het bloedkoraal wordt veroorzaakt door roodalgen, een algensoort welke samen met de poliepen het witte kalkskelet bewoont. De rode algen leveren energie aan de poliepen. De poliepen bouwen het skelet en leveren mineralen aan de roodalgen. De poliepen nemen zelf ook plankton op, met behulp van hun vangarmen.
Anatomy bloedkoraal
1 maag tussenschotten
2 mond
3 uitgestrekte vangarmen
4 ingetrokken poliep
5 aanhechting vangarmen
6 ingetrokken vangarmen
7 doorsnede poliep
8 kern
Bloedkoraal, een afbeelding van Brehm, geschilderd door P. flanderky