pijlinktvis of calimare, loligo vulgaris


pijlinktvis of calimare






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


pijlinktvis


De gewone pijlinktvis komt voor langs de kust van Noorwegen tot de kust van Senegal. Van kop tot staart wordt dit dier 40cm lang. Dit is de meest voorkomende pijlinktvis in de noordzee. De sterk verwante en de kleine inktvis komen ook in de noordzee voor.

Anatomie van de pijlinktvis


Deze inktvis heeft 10 poten waarvan 2 pten zijn gespecialiseerd in vangarmen. Bloedsomloop is gescheiden met voor elke kieuw een hart en een centraal hart.

Statocyst van de pijlinktvis


De pijlinktvis gebruikt een klein evenwichts orgaantje om zich te kunnen orienteren tijdens het zwemmen, de ststocyst. Dit orgaantje bleek met name misvormd te worden als de Ph of zuurgraad om laag ging, dus de zee zuurder werd. De verzuring wordt het gemene broertje van de opwarming van de aarde genoemd: Wanneer de oceanen zuurder worden door de opwarming is de verwachting dat de pijlinktvis in aantal zal afnemen, omdat zij zich niet kunnen orienteren.

de pijlinktvis


Calamari is gefrituurde pijlinktvis. De inktvis welke daarvoor wordt gebruikt is die van de pijlinktvis.

schoonmaken calamari


Begin met de armen van de kop te snijden. Snij de kop eraf en gooi dit weg. Verwijder de ingewanden en de doorzichtige schelp. snij de schelp in ringen (deze worden tubes genoemd.

de inktklier van calamari


De inktklier zelf bevat een zeer donkere bittere stof welke niet giftig is. De inkt wordt gebruikt in sauzen.

frituren van calamari


Haal de ringen door de bloem Frituur de ringen en de tentakeltjes in olie van 180 graden. bak de ringen en armen kort, dat is in minder dan twee minuten. Alleen op deze manier blijven de ringen krokant.
La scienza in cucina e l'arte de mangiar bene. door Artusi 1891.
Dit kookboek verscheen 20 jaar na de unificatie van Italie en
bracht recepten uit het hele net gevormde Italie bij elkaar.
Artusi financierde het boek met eigen geld, er werden er 200000
van verkocht , een ongekend succes in die tijd.

Italiaans koken


Risotto
basilicum
pijnboompitten
ansjovis
zwaardvis
tomaten
olijfolie
amandelen
broccoli
citroenen



Pijlinktvis en octopus op een Noorse schoolplaat.







    Loligo vulgaris of pijlinktvis. bron: Mollusques méditeranéens, 1851




    1 Citroenslak of Archidonis tuberculata
    2 Aeolis Drummondi
    3 Vlokkige zeenaaktslak
    4 Gewone pijlinktvis of Loligo vulgaris
    5 sepia, zeeschuim




    weekdieren
    Een zgn Chromo uit 1894: Kopffüsser
    1 papier nautilus of argonauta argo, vrouwtje
    2 Gewone pijlinktvis of Loligo vulgaris
    3 eieren van gewone pijlinktvis
    4 gewone octopus of octopus vulgaris
    5 zeekat of gewone sepia
    6 eikapsels van de gewone sepia





    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!