abrikoos
abrikoos wetenswaardigheden
De abrikoos komt uit Mongolie, en groeit
daar op droge zandgronden. Dat is nog steeds
te merken : abrikozen zijn biezonder goed
bestand tegen droogte. Maar er is een
hardnekkig misverstand dat de abrikoos
uit de Kaukasus (Armenie) komt. Wel is het
zo dat de Romeinen de abrikoos naar
Midden-Europa hebben gebracht, tegelijk
met de pruim.
abrikozenjam
1kg abrikozen
1 zakje geleipoeder
1 kilo suiker
1 citroen
Snij de abrikozen in kleine stukjes, doe in een pan
met een klein laagje water op een laag vuurtje, breng aan
de kook onder voortdurend roeren en doe de suiker erbij.
Wanneer het geheel kookt : laat dit dan minuutje doorkoken,
vergeet biet te roeren. Doe dan de kokende jam in de
brandschone potten. Doe deksel op de potten en draai
ze op de potten, laat ze op deze manier afkoelen.
Abricot hybrids are a cross with the Japanes plum.
They are very frost-sensitiv and so no good for youre garden,
but are all very tasty!
'Pluot' looks like a plum and tastes like a sweet plum.
'Plumcot' has the taste os both plum and abricot.
'Aprium' has the taste of a sweet abricot.
De recente hybriden van abrikozen hebben appread, "aprium" die 75% abrikoos en 25% pruim is; "pluot" die 75% pruim en 25% abrikoos zijn, en "plumcot" die 50% van elke ouder is.
apricot Notes: Like other stone fruit, apricots are sweetest--and most prone to bruising--when they're allowed to ripen on the tree. But unless you can pick your own, you'll probably have to make do with the slightly underripe, more durable apricots sold in markets. Allow them to soften at room temperature for a few days before eating them. They're best in the summer.
|
|