waterwereld

broodboom en broodvrucht

Aan de broodboom groeit de broodvrucht, een vrucht welke steeds belangrijker gaat worden, en een belangrijke voedselbron is in veel tropische gebieden. De broodvrucht wordt zo genoemd omdat deze vrucht na koken de typische smaak en geur van vers brood heeft. Broodvrucht wordt bereid als aardappels en vervangt deze ook in vele gerechten. Broodvruchten zijn zo groot als een voetbal, groen en gespikkeld aan de buiten kant en wit of lichtgeel van binnen. Broodvruchten worden snel oneetbaar wanneer ze in een koelkast worden bewaard.



Rijpe broodvruchten.

broodvrucht

Broodvrucht is een grote vrucht welke meer dan een kilo kan wegen. De harde schil bestaat uit zeshoekige vlakjes. Wanneer de broodvrucht zaden bevat zijn er ook stekels. De rijpe vruchten hebben zacht brijerig vruchtvlees. Onrijpe vruchten hebben groen vruchtvlees en hebben ook melksap Het smaakt vooral naar aardappel en brood. Vanwege dat laatste worden ze dus broodvrucht genoemd.

broodbomen in de achtertuin

Broodvruchten groeien vaak in achtertuinen. De bomen worden tot 25 meter hoog en zijn dan meer dan genoeg om een gezin te voeden. Kinderen moeten de vruchten uit de boom halen. Onder een dergelijke boom is een ruimte van 6 meter hoog, de stam is vrij van zijtakken tot een meter of 6.

broodbomen zijn sterk

Broodbomen groeien ook op arme grond, verontreinigde grond en zelfs zoute grond. Ze groeien op atollen waar de bodem uit zuiver kalk bestaat en het grondwater zilt is. Broodbomen hebben nauwelijks verzorging nodig.



Broodvruchten op een oude afbeelding.



broodbomen in the Cariben

Op Jamaica worden de broodvruchten veel gegeten door de Rastafari. Op Puerto Rico is broodvrucht met bacelou het nationale gerecht. Bacelou is gezouten en gedroogde kabeljauw

De muiterij op de Bounty

Kapitein Blighvoer in 1787 van Tahiti in de Grote Oceaan naar de Cariben , met zijn zeilboot Bounty vol met jonge fruitbomen. Omdat de slavernij op de suikerplantages op Cuba en jamaica grote vormen aannam was er een tekort aan goedkoop voedsel op deze eilanden. De admiraliteit bedacht het plan om broodbomen in te zetten . Kapitein Bligg arriveerde te laat in het seizoen om nog zaailingen mee te nemen en moest een half jaar wachten op Tahiti . In dioe tijd nam de onvrede sterk toe . Tijdens de daaropvolgende reis gaf de kapitein bevel het zoetwater te gebruiken voor de broodbomen in plaats van de bemanning. De muiterij die vervolgens ontstond maakte dat de kapitein in een boot werd geplaatst. De broodbomen werden in de Oceaan gegooid, maar desondanks vele jaren later toch geintroduceerd.


Deze Jamaicaanse straatverkoper kookt de broodvruchten boven een houtvuurtje. De vruchten smaken dan sterk naar pas gebakken brood.


broodvruchten in India

Zowel in het Noorden als het Zuiden groeien de broodbomen langs de Golf van Bengalen. In het overbevolkte Goa heten ze Neerphanes. Een normale productie per boom zijn 200 vruchten jaarlijks.

broodvruchten hebben een hoge opbrengst

Broodvruchten produceren twee maal meer opbrengst dan andere gewassen. Ze hebben nauwelijks onderhoud nodig en gebruiken geen insecticiden. Al na drie jaar zijn er broodvruchten en de bomen worden vele tientallen jaren oud.


De broodvruchten groeien hier onder de dikke grote bladeren. De bladeren zijn diep ingesneden .

broodvruchten en het hongerprobleem

Broodvruchten groeien daar waar ook de honger is : in de Tropen . Maar zijn momenteel niet erg veel verbouwd . In de tropen wonen 1 miljard mensen. Broodboomen zijn ideaal omdat ze ook in de armste grond groeien , zelf daar waar alleen zilt water voor handen is. Daarnaast leveren de bomen ook hout en werk voor de bevolking . De verspreiding van zaailingen wordt door een nonmprofit organisatie gedaan , het Breadfruit Institute, te Hawaii.


broodbooom geschiedenis


De broodboom kwam oorspronkelijk uit de stille Oceaan, waarschijnlijk van Java. Tegenwoordig wordt deze grote boom overal in de tropen gekweekt.

veel soorten broodvrucht


Er zijn pitloze en vruchten met pitten. De pitten worden geroosterd gegeten. De vruchten met pitten hebben ook stekels en zijn veel minder populair dsn de pitloze vruchten. Er zijn broodvruchten met geel of wit vruchtvlees. er is geen smaakverschil, maar de gele is zoeter en cremeachtiger. Aan de buitenkant is niet te zien wat de kleur van binnen is , maar diegene die verkoopt weet het wel. Tegenwoordig zijn de broodvruchten zaadloos.

bereiding broodvrucht


bereiden van de broodvrucht: Broodboomvruchten wordt eigrnlijk alleen gekookt gegeten. Kook het vruchtvlees van de geschilde vrucht ongeveer een half uur. Bakken kan ook. De baktijd is een kwartier.