wheat






The ditch | Waterplants | Marshes | living food | Northsea | Worms | Snails | Butterflies | Bugs | Spiders | Dragonfly | Flies | Birds | mosses | Flowers |
Trees 1 | Trees 2 | Herbs | Wild flowers A-D | Wilde flowers E-M | Wilde flowers N-S | Wilde flowers T-X | Climbers | Ferns | Fungus | Lichen |


wheat



Wheat is the second important cerail for humanity and
is mostly used for the production of food but also
as a biofuel and for fermentation (beer wodka).
Common wheat or Bread wheat(T. aestivum) is used
the most common used cultivar and used for the
manufactoring of bread, and contains a large
amount of gluten. Wheat is used as a fodder
crop feeding cattle and chicken.




Wheat


de opkomst van tarwe

Rond 1900 was rogge het voornaamste gewas in Nederland.
Haver kwam op de tweede plaats.
Tegenwoordig is tarwe het voornaamste en mais.




The germination of wheat.










    Het zaaien van tarwe


    Dewintertarwe wordt gezaaid vanaf oktober tot half december in
    dunne rijen door een rijenzaai machine.
    Maar eerst wordt de arde losgewoeld en geploegd.
    Na het zaaien wordt er kunstmest in droge vorm
    over de tarwekorrels gezaaid.
    De herbiciden en insecticiden worden gespoten als
    de plantjes ontkiemd zijn, dit is na enkele weken.




    het neerslaan van tarwe


    Vlak voor de oogst is tarwe het gevoeligste voor
    neerslaan door regen. De halmen zijn het langste en
    topzwaar. Vaak zijn er plekken in het veld waar het
    graan neerslaat, dit wordt dan veroorzaakt doordat
    het graan te zwaar bemest is, wat typisch een
    probleem is bij organische mest: deze is veel
    moeilijker gelijkmatiger over een veld te verdelen.
    Gelegerd tarwe is moeilijk te oogsten, is sneller
    vochtig en de aren kunnen makkelijk door duiven
    muizen en eenden gegeten worden.

    De graanoogst

    De graanoogst is op het einde van de zomer. Een
    maaidorser maait het graan en slaat de tarwekorrels
    van de aren los. De korrels zitten los in de
    kroonkafjes, zodat het na dit dorsen niet meer
    gepeld hoeft te worden. De lege aren en de halmen
    worden weer op het veld terug geblazen.
    De tarwekorrels worden verzameld in een oplegger.
    De graan wordt verzameld in silo's en vandaar naar
    fabrieken of havens vervoerd.

    De graan opbrengst

    Gemiddeld wordt er 8 ton tarwe per hectare geoogst
    in goede jaren kan dat 10 ton per hectare zijn.
    Een ton tarwe brengt 150 euro of meer op.




    Het vochtgehalte van tarwe

    Te vroeg geoogst tarwe (veel groene aren),gelegerd graan
    en vooral na regen geoogst graan bevat meer vocht.
    Tarwe moet na het oogsten minder dan 14,5% water bevatten,
    bevat het graan meer vocht dan moet het extra gedroogd
    worden.



    te laat geoogst tarwe

    Te laat geoogst tarwe geeft kans op schot: de graankorrels
    gaan rijpen in de aren. Dit veroorzaakt problemen bij
    het oogsten en verlies van opbrengst.

    ,br> koren Een tarweveld, begin 1900. Te zien zijn: echte kamille,
    korenbloemen, klaprozen, bolderik, vlasbekje, vogelwikke
    en haagwinde.














    visitors Dutch Dutch | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!