Waterwereld




Eetbare zeeappel


De eetbare zeeappel is de grootste zee-egel van de Noordzee. echter in Nederland zeer zeldzaam. Daar waar de bodem rotsachtig is, daar is de eetbare zee-egel tevinden. Het dier heeft korte sterke stekels, meestal roze van kleur. De eetbare zeeappel komt voor tot op 40 meter diepte. Het is zeldzaam langs de Nederlandse kust.

Eetbare zeeappel is een omnivoor

De eetbare zeeappel eet vooral algen, en aangroeisel op de bladeren van kelp (Aufwuchs) . Maar ook wormen en al het andere dierlijke wat het tegenkomt.



Een grote mannelijke lipvis, Labrus bergylta, onder een paraplu van eetbare kelp. Twee eetbare zeeappels kunnen gezien worden , welke langs de stam van de kelp omhoog en omlaag kruipen. Ze voeden zich vooral met "Aufwuchs", bryozoa en andere kleine dieren op het blad van de kelp. De eetbare zeeappel gebruikt de voetjes om zich aan de bladeren vast te houden.

de kuit van de eetbare zeeappel


De eetbare zeeappel wordt gezocht voor de hom en kuit, welke in feite de gonaden zijn van de zzappel. Beide zijn een goede vervanger voor het kaviaar van de steur. De kleur van de kuit (oranje), stevigheid en textuur bepalen de kwaliteit en prijs. De vraag naar kuit van de zeeappel is sterk gestegen door de gestegen vraag uit Japan: daar is vangst van zee-egels afgenomen door overbevissing.
Ook is de hom en kuit van zeeappels een vervanging van de kaviaar van de steur uit de Kaspische zee , waar de steur bijna uitgestorven is. Ook de groene zee-egel bevat hom en kuit welke voor dit doel gebruikt kunnen worden. Deze zee-egel komt ook veel meer voor , maar is veel kleiner en daardoor bewerkelijker.


De eetbare zeeappel komt in de kleuren paars oranje en wit.


Beide foto's zijn gemaakt door Jim Greenfield .


vijanden van de eetbare zeeappel

Op jonge leeftijd zijn er veel vijanden, waarvan de haring de belangrijkste is welke zich aan jonge zeester te goed doet. Volwassen zeesterren worden slachtoffer van de Eurpeese zeekreft en de Noordzee krab. Zeemeeuwen eten zeeappels als ze de kans krijgen.



Stekelhuidigen van de noordzee.
1 gewone zeester of Asterias rubens, voorkant en van opzij.
2 gewone kamster of Astropecten irregularis.
3 gestekelde zonnester of Crossaster papposus of Solaster papposus
4 de gewone brokkelster of Ophiothrix fragilis
5 slangster of Ophiura albida
6 Draadarmige slangster ,een slangster uit de familie Amphiuridae, Amphiura filiformis
7 eetbare zeeappel of Echinus esculentus
8 De kleine of gewone zeeappel of Psammechinus miliaris
9 De Hartegel of zeeklit of Echinocardium cordatum