Waterwereld

Mediterrane haarster of Antedon mediterranea


Deze haarster leeft in de ondiepe delen van de Middelse zee tot een diepte van 80 meter. Lokaal kunnen ze in zeer grote hoeveelheden voorkomen. De kleur is variabel: rood, geel en lichtpaars, witachtig komen voor. De haarster heeft tot 10 armen en enkele kleine voetje. De armen zijn ongeveer een decimeter lang. Er zijn twee levensstadia: Het vastgehechte stadium. In dit stadium groeit de haarster vastgehecht aan een rots of stuk koraal. Het vrijlevend stadium: in dit stadium verbreekt de haarster de verbinding met de ondergrond: Het dier kruipt dan naar een andere plaats toe. Het zoekt dan een plek waar er meer water langs komt stromen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bovenop een stuk rots of een schelp. Overdag kruipt het dier in een spleet of onder rotsen en probeert zich zoveel mogelijk te verbergen. Opmerkelijk is het vermogen om te zwemmen: het verplaatst zich dan met sierlijke bewegingen van de vele armen.
De Mediterrane haarster vast gehecht aan een van de stekels van de lans zee-egel. Eronder is een slangster te zien. Op de achtergrond een zwemmende Middelandse zee haarster. Een illustratie van A. Brehm.


haarsterren


Haarsterren zijn op het koraal of de rotsen levende stekelhuidigen. De haarsterren voeden zich met plankton, welke zij met hun dunne vangarmen uit het water filteren. De planktondeeltjes plakken aan een slijmlaag vast. Deze slijmlaag verplaatst zich langzaam naar de mond van de haarster. Haarsterren zijn bekend om hun mooie felle kleuren. De meeste leven in tropische ondiepe zeeen. Haarsterren hebben duidelijke kleuren om aan te geven dat ze giftig zijn. Behalve dat zijn ze erg onaantrekkelijk voor predatoren: ze bestaan bijna in zijn geheel uit een kalkskelet. Toch worden ze gevangen en opgegeten, met name door krabben. Dit komt waarschijnlijk doordat zich tussen de vangarmen veel dieren verschuilen. Haarsterren overleven het verlies van een of meerdere armen zonder nadelen. Krabben volstaan vaak met het afknippen van een arm. (zgn sub-lethale predatie)






1 Slangster of Ophioderma longicauda
2 zeester of Asterias glacialis die op de bodem opent een kokkel
3 haarster a: zwemmend en b : vastgehecht aan verlaten huisje van een kalkkokerworm
4 zee egel
5 zeekomkommer



autotomie en de haarster

Een haarster welke in een rotsspleet vast komt te zitten werpt de arm af. Dit verschijnsel heet autotomie.


Autotomie

Autotomie of zelf amputatie is het afwerpen van lichaamsdelen om aan een aanvaller te ontsnappen.
Dit komt dan vooral voor wanneer er weinig andere mogelijkheden zijn om te ontsnappen. Het bekende voorbeeld is de staart van de hagadis. Op deze website komen enkele dieren voor welke ook zelfamputatie gebruiken: dit gebeurd vooral door dieren welke tussen stenen leven leven waartussen ze vast kunnen komen te zitten. Neem een kijkje bij:
zoetwaterpissebed
strandkrab
hooiwagen
zeepier
regenworm
hazelworm
hooiwagenspin
langpootmug
degenkrab
slangster
zeester
haarster