cicades
Een grote familie van insecten welke vooral van plantensappen leven. Ze zijn bekend omdat enkele soorten luid kunnen tjirpen.
Cicades hebben vaak vreemde uitsteeksels voor de camouflage . Ze worden vaak gezocht door verzamelaars.
Cicaden hebben last van schimmellziektes, behalve deze schimmels worden cicaden vooral door vogels gegeten .
de mannacicade
Dit is bekendste en meest luidruchtige cicade welke uren achterelkaar een luis snerpend geluid maakt.
Het dier is prachtig gecoumfleerd met doorzichtige vleugels en kleine bruine vlekken .
Het leeft bijna alleen of de pluimes of fraxinus ornus.
Dit is de bekendste cicade, de manna cicade. Iedereen die op een camping in Zuid-Europa is geweest heeft dit luidruchtige dier gehoord. De ogen staan ver uit elkaar.
de periodieke cicade of magicicade
Dit is een dier wat 17 jaar ondergronds leeft, zich dan verpopt en dan massaal te voorschijn komt.
In 2013 was er een grote plaag in het noordoosten van de Verenigde Staten (ten westen van New York en Washington)Verpoppende magicicades. Cicaden kunnen net als vlinders en muggen binnen enkele minuten uit de larvehuid kruipen. Ze leven 17 jaar ondergronds, waar ze leven van wortels. De dieren verpoppen op de takken van de bomen, lokken de mannetjes de vrouwen met een keihard getjirp.
In het volwassenstadium zijn magicicades bovenin de bomen te vinden. Magicades hebben grote rode ogen.
1 Indische Cicade of Cicada plebeja
2 Cicada orni of Mannacicade
3 magicicade, Cicada septemdecim of zeventienjarige cicade
4 Cicada speciosa of pracht cicade
5 Aphrophora Salicis of het schuimbeestje
6 Cixius nervosus of glasvleugel cicade
7 Ectemnonotum bivittatum
8 Ledra aurita of oorcicade
9 Centropus cornutus of doorncicade
10 Alchisme grossa
11 Dictiophora europaea of Europese lantaarndrager
12 Pyrops candelarius of Chinese lantaarndrager
Aphrophora Salicis of het schuimbeestje
Dit is de veelvoorkomende cicade in ons land: het dier leeft van wilgen en is daar dan ook te vinden. De nymf leeft onder de bladeren en bouwt daar van schuim een nest om zich heen, waar het verpopt. Dit huisje wordt soms koekoekspuug genoemd. Het schuimbeestje wordt ook door sommige tuinplanten aangetrokken, een typische tuinplant waar vaak schuimbeestjes te vinden zijn is de lavendel.
glasvleugelcicade
Een cicade wlke niet zeldzaam is in ons land, de camouflage bestaat voor een deel uit het onzicht worden doordat het dier grotendeels doorschijnend is, waardoor vogels (de grootste vijand) hun moeilijk kunnen onderscheiden .
oorcicade
Een grote cicade met een orvormig uitsteeksel op het promotium. Het dier is hiermee uitsdtekend gecamoufleerd tussen korstmossen. Het leeft op bomen welke met korstmossen bedekt zijn , zoals oude eiken .
cicade en de snaveldragers
Cicaden behoren tot de orde van de ongelijkvleugeligen, of de Heteroptera. Dit is een onderorde van de orde der snaveldragers of Hemiptera. Deze orde bestaat ook uit bladluizen en wantsen. Ze voeden zich vooral met plantensappen, welke met hun "snavel" aangeboord worden, de wantsen zijn ook geduchte rovers. De orde van de Hemiptera is van groot belang voor de landbouw en tuinbouw: met het aanprikken van de plant maken ze een wondje en verspreiden zo ziektes.