waterwereld









gewone rolklaver


Een klaver laagblijvende klaver soort welke veel voorkomt en vooral op arme grond op zonnige plaatsen is te vinden. De naam rolklaver is aan de plant gegeven vanwege de ronde peulen. Deze plant is uit de VS geimporteerd, waarschijnlijk zaten de kleine zaadjes tuissen het veevoer.

rolklaver in bloei


De bloeiperiode begint in mei tot de herfst, maar vooral in juni, waarbij de rolklaver met donkergele bloemen bloeit.

rolklaver en moerasrolklaver


Moerasrolklaver en gewone rolklaver zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden : Moerasrolklaver bloeit rijker dan gewone rolklaver. Moerasrolklaver heeft een holle stengel, gewone rolklaver niet. Maar ze groeien ieder op een andere plaats: De moerasrolklaver groeit op vochtige grond, de gewone rolklaver is op drogere grond, zoals de zandgrond.

rolklaver als drachtplant


Er zijn solitaire bijen, zoals de grote harsbij (Anthidium byssinum), kleine wolbij (Anthidium punctatum), het zilveren fluitje (Megachile leachella), de boommetselbij (Osmia parietina) en de goudenslakkenhuisbij (Osmia aurulenta) voor wie rolklaver drachtplant is : De solitaire bijen verzamelen nectar en stuifmeel van de rolklaver, dit helpt het rolklaver bij de bevruchting, een symbiotische relatie dus.


Rolklaver trekt veel bijen aan, de gewone honingbij maar ook solitaire bijen.
De Osmia bicolor gebruikt slakkenhuisjes om een nest te bouwen en bedekt deze met naalden. Het mannetje is donkerder en groter dan het vrouwtje.
Uit het boek van H. Friese "Die europaischen Bienen".
De achtergrond is de stad Innsbruck.
1 Sluipwesp sp.
2 Osmia bicolor, het mannetje komt aanvliegen
3 Osmia bicolor, het vrouwtje op rolklaver, een drachtplant.
4 Chrysis trimaculata
5 Osmia bicolor, het vrouwtje vliegt met een dennenaald
1 gewone rolklaver of Lotus corniculatus




Rolklaver of Lotus corniculatus var. corniculatus.